Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că declarația sa după alegerile din 26 mai a fost interpretată de unii ca o renunțare la candidatura la prezidențiale. Liderul ALDE a precizat că vor fi discuții cu liderii organizațiilor ALDE și va urma o decizie în acest sens.
„Da, pot să fac o declarație a mea după alegerile din 26 mai a fost interpretată de unii ca o renunțare la candidatură. Eu am spus atunci că, la momentul respectiv că nu discut despre acest subiect. Cred că era și logic de ce nu discut despre acest subiect. În continuare, sigur că și noi la ALDE, și cei din PSD, această problemă va trebui să o rezolvăm. Deci și ALDE o să discutăm probabil chiar în această săptămână cu liderii organizațiilor în cadrul structurilor statutare ale partidului și cel mai probabil va urma o decizie în acest sens, pentru stabilirea celui care va fi candidatul la alegerile prezidențiale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, luni seară, la România TV, relatează Mediafax.
Liderul ALDE spunea, la începutul acestei luni, după votul în plenul Senatului prin care a respins cererea de începere a urmăririi penale pe numele său, că nu intră în discuție o candidatură la prezidențiale. „În acest moment candidatura la prezidenţiale nu intră în discuţie în ceea ce mă priveşte. Pentru mine nu este o opţiune pe care în momentul de faţă să o analizez”, afirma atunci Călin Popescu Tăriceanu.
Acum, declarația liderului ALDE intervine în condițiile în care în ultimele săptămâni mai multe filiale ale partidului îi cer să candideze.
Nici PSD, nici ALDE nu și-au stabilit deocamdată candidatul la alegerile prezidențiale, dar în urmă cu câteva luni, înainte de condamnarea lui Liviu Dragnea, se vorbea despre susținerea unui candidat comun, rămânând de stabilit din ce partid ar fi candidatul cel mai bine plasat. În ultimele săptămâni, însă, reprezentanții ambelor partide au dat de înțeles că această înțelegere nu este bătută în cuie și chiar că ar fi posibil să aibă câte un candidat propriu.
Citiți și: Daniel Zamfir: Tăriceanu mi-a spus că nu a renunțat la candidatura la prezidențiale
Întrebat, luni, despre posibilitatea ca Viorica Dăncilă să dorească să candideze la prezidențiale și dacă o astfel de perspectivă nu ar produce fricțiuni în coaliție, liderul ALDE a răspuns: „Nu știu ce planuri are domnia sa, dar fără îndoială în perioada următoare o să discutăm și aceste lucruri”. Tăriceanu a adăugat, chestionat dacă este dispus să facă un compromis pentru un candidat comun la Cotroceni, că mereu a susținut că e important ca prezidențiabilul coaliției să fie acela care are cele mai mari șanse să îl învingă pe Klaus Iohannis.
„Ideea pe care eu am vehiculat-o de multe ori în public, eu am spus că noi trebuie să găsim acea soluție care ne dă cele mai mari șanse ca să îl învingem pe actualul președinte. Deci discutăm orice”, a explicat președintele ALDE.
Marți, pe de altă parte, în Parlament se votează moțiunea de cenzură la adresa guvernului Viorica Dăncilă. Opoziția ar avea nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea să treacă și ar mai avea nevoie de voturi de la eventuali parlamentari „dezertori” de la PSD sau ALDE. Premierul Viorica Dăncilă a spus că parlamentarii PSD vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota moțiunea. În ceea ce privește ALDE, parlamentarii partidului nu vor vota la moțiunea de cenzură, a anunțat liderul grupului senatorilor ALDE Daniel Zamfir.
Chestionat dacă rezultatul la moțiunea de cenzură ar schimba ceva în deciziile privind candidatura comună PSD-ALDE la prezidențiale, Tăriceanu a replicat: „Nu văd de ce. Moțiunea de cenzură eu o iau ca un exercițiu democratic pe care opoziția trebuie să îl facă și e bine că îl face. Nu are de ce să ne strice strategia noastră faptul că e o moțiune de cenzură. Probabil că ne vom mai întâlni până la sfârșitul mandatului cu moțiuni de cenzură”.