Video Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă a fost respinsă
Moțiunea de cenzură față de Guvernul Dăncilă a fost votată astăzi, în plen. Deşi a părut să aibă mai multă susţinere în Parlament decât la celalalte două încercări de a da jos Guvernul Dăncilă, Opoziţia nu a reuşit să adune cele 233 de voturi necesare.
ACTUALIZARE. Camera Deputaților și Senatul au respins, marți, în plenul reunit, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 200 de voturi pentru, 7 împotrivă și 3 abțineri. Ca să fi trecut moțiunea erau necesare 233 de voturi.
Citiți și: Reacția Vioricăi Dăncilă și a PSD după respingerea moțiunii de cenzură
Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.
Ludovic Orban declara, joia trecută, că opoziția are asigurate 215 voturi la moțiunea de cenzură.
Iată cum a comentat senatorul Adrian Țuțuianu din Pro România acest rezultat al votului de la moțiunea de cenzură:
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
ACTUALIZARE. A început votul pentru moțiunea de cenzură. Parlamentarii puterii au anunțat că nu vor vota.
ACTUALIZARE. Viorica Dăncilă a luat din nou cuvântul.
„Oamenii nu apreciază ura, nu apreciază jignirile. Aș fi vrut să veniți cu soluții. Ați devenit mult prea devreme aroganți, iar această aroganță vă va duce la pierzanie. Ne vom vedea la alegerile generale. Nu este o amenințate, este încrederea pe care ne-o dau oamenii. Nu aveți un program de guvernare. Cum vreți să guvernați această țară?”, a spus ea.
Dăncilă i-a reproșat lui Dan Barna că a vorbit în derizoriu despre rezultatele președinției României la Consiliul UE.
„Sunt sigură că PSD rămâne în istorie pentru deciziile bune pentru români. Dvs veți rămâne în istorie prin ura pe care ați adus-o în societatea românească”, le-a mai spus premierul parlamentarilor opoziției.
ACTUALIZARE. Președintele Pro România, Victor Ponta, a spus că nu a semnat moțiunea de cenzură pentru că aceasta nu a fost făcută cu intenția de a duce la o schimbare de guvern.
El a spus însă că, votând moțiunea, vrea să atragă atenția premierului Viorica Dăncilă că „bomba bugetară” a explodat deja, făcând astfel o paralelă cu serialul „Cernobîl”.
„Trebuie să cereți adevărul despre situația economică și bugetară și trebuie să luați măsuri imediat”, a spus Victor Ponta.
ACTUALIZARE. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat opoziția că „abuzează de amenințări cu dosare penale”.
„Cred că aveți un culoar la DNA care face dosare politice”, a spus el, avertizându-i pe cei din opoziție că „în pădure mulți vânători devin vânați”.
„Stau și mă gândesc cum ar arăta un Guvern, dacă această moțiune ar trece. Ar fi un Guvern mozaic condus de un șomer politic? Mă refer la domnul Orban, evident. Cred că în cartea lui de muncă scrie ori activist politic, ori agitator politic. Nu știu care îi place mai mult. În loc ca un partid să aibă în fruntea lui un om care să aibă profesii liberale, să aibă un șomer. Am auzit că vă certați rău acum ca și cum ați fi după o înfrângere, nicidecum după o victorie. Acest Guvern ar fi completat de oameni precum Dacian Cioloș, Dan Barna sau chiar Raluca Turcan”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
ACTUALIZARE. Românii nu mai vor un guvern girat de penali, a spus președintele USR, Dan Barna.
El a reproșat guvernului Dăncilă că a alungat românii din țară.
„Nu avem şomaj pentru că anul trecut a fost an cu natalitate cea mai mică din ultimii 50 de ani. România se mută în străinătate. Practic, alungaţi românii din ţară. Vă îndemn să începeţi să ascultăţi voinţa românilor pentru că de doi ani şi jumătate nu aţi făcut-o”, a mai spus Dan Barna.
ACTUALIZARE. Raluca Turcan, vicepreședinte PNL, a amintit, de la tribuna Parlamentului, de incidentele din 10 august, de cozile de la votul din diaspora.
„Românii au votat împotriva corupției, a poliției politice și a incompetenței pe care Guvernul Dăncilă a demonstrat-o. Sunteți guvernul nedemocratic al lui Liviu Dragnea”, a spus ea.
„Oamenii vor să fie trimis acasă Guvernul”, a continuat Raluca Turcan.
ACTUALIZARE. A luat cuvântul Florin Iordache, din partea grupului parlamentar PSD.
„Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt textul moțiunii de cenzură, acesta ar fi „ipocrizie””, a spus el.
Iordache i-a acuzat pe parlamentarii opoziției că nu au spus nimic înaintea alegerilor europarlamentare, atunci când Ministerul de Externe a prezentat numărul de secții de votare din străinătate. El a acuzat, de asemenea, opoziția că ca profitat de referendumul pe justiție, chiar dacă acesta a prelungit procesul de vot.
ACTUALIZARE. Premierul Viorica Dăncilă prezintă poziția Guvernului. E a spus că opoziția mistifică adevărul, fără a aduce o soluție viabilă pentru România.
În opinia sa, textul moțiunii de cenzură reprezintă „incapacitatea opoziției de a livra un proiect serios” pentru România
„Chiar vă doriți să veniți la guvernare?”, i-a întrebat Dăncilă pe parlamentarii PSD și ALDE.
ACTUALIZARE. A început dezbaterea moțiunii de cenzură. Este citit din nou textul moțiunii.
ACTUALIZARE. În plenul Parlamentului se pregătește să înceapă dezbaterea moțiunii de cenzură. Sunt 301 deputați și senatori prezenți în sală.
În timp ce deputatul USR Claudiu Năsui spunea că opoziția mai are nevoie de 23 de voturi pentru a trece moțiunea, președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut un apel la parlamentarii PSD și ALDE, spunând că aceștia „au șansa să se reabiliteze” dacă votează moțiunea de cenzură.
ACTUALIZARE. Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament. Ea a spus că nu are emoții și că are încredere în colegii de partid și de alianță.
Până în acest moment, opoziția ar fi reușit să strângă peste 200 de voturi, adică mai mult decât la celelalte două demersuri de a da jos Cabinetul condus de Viorica Dăncilă.
Nu sunt însă suficiente voturi. Cifrele arată că, fără sprijin din partea unor parlamentari ai puterii, și această moțiune de cenzură va pica la votul în plen.
PNL, USR, PMP și Pro România au în acest moment 170 de voturi. Acestora li se adaugă UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură. Sunt, așadar, încă 30 de voturi.
Dacă opoziția reușește să-i convingă pe toți ceilalți parlamentari neafiliați și pe toți reprezentanții minorităților naționale, ajunge în total la 226 de voturi.
Chiar și așa, nu este atins pragul minim de 233 de voturi, necesar pentru a trece moțiunea.
Sunt, așadar, necesare și voturi de la PSD și ALDE. Premierul Viorica Dăncilă a spus însă că parlamentarii PSD vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota moțiunea.
Dăncilă, care este și președinte interimar al PSD, a avertizat că, dacă vor fi parlamentari ai partidului care votează moțiunea, aceștia vor fi excluși.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News