Cadoul primit de funcționarii unei primării din Bacău: „Vine foarte bine această mărire”

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
bani-lei-bancnote-foto-shutterstock
Foto: Shutterstock

Pe final de mandat, consilierii locali din orașul Buhuși, județul Bacău, au făcut un cadou funcționarilor din Primărie și au adoptat o Hotărâre pentru creșterea salariilor cu 10%. În timp ce primarul susține că există fonduri și că mărirea este justificată, un consilier local cu care Digi24.ro a stat de vorbă acuză că „orașul arată ca după bombardament”. 

„Se aprobă majorarea cu 10% a salariilor de bază pentru funcționarii publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului și din cadrul serviciilor publice din subordinea Consiliului Local Buhuși”, se arată în Hotărârea adoptată pe 26 septembrie de Consiliul Local Buhuși.

Salariul de bază - adică salariul brut - în Primăria Buhuși începe de la 3.320 de lei pentru un muncitor necalificat și ajunge la 17.268 de lei pentru primar, la care se adaugă și sporuri. Toate salariile vor crește cu 10%, iar în funcție de noul nivel va fi calculat salariul net. 

Cum argumentează primarul creșterea de salarii

Primarul Vasile Zaharia, care a câștigat la alegerile din iunie al treilea mandat din partea Partidului Social Democrat, susține, într-o declarație acordată Digi24.ro, că a fost nevoie de mărirea de salariu pentru că „nu se știe” ce îi așteaptă pe funcționarii publici începând cu anul 2025. 

„Urmează o perioadă în care s-ar putea ca totul să fie blocat (...) Noi nu avem numai funcționari publici, avem oameni la spații verzi, la construcții, oameni necalificați, care nu au salarii așa de mari și la care vine foarte bine această mărire, pentru că au salariu de 3.000, 3.000 și ceva de lei. Când îi scoți iarna la curățat zăpadă și vara prin căldură la treburi - au și ei copii, au și ei nevoi”, a declarat Vasile Zaharia, pentru Digi24.ro.

Din Hotărârea de Consiliu Local mai reiese o altă explicație. Sunt invocate creșterea inflației și efectele indirecte ale creșterii prețurilor la energie care duc la „creșterea cheltuielilor medii lunare ale populației”. În plus, reprezentanților Primăriei Buhuși le este frică să rămână fără specialiști. 

„În lipsa unor măsuri ferme privind politica salarială, angajații instituției vor fi obligați să identifice variante de mobilitate a locului de muncă spre alte autorități executive sau deliberative cu o grilă mai mare de salarizare mai convenabilă, generând în acest mod o criză a specialiștilor în domeniile principale de activitate”, se arată în Hotărârea de Consiliu Local.

Primar: „Avem resursa financiară” 

Mărirea cu 10% a salariilor personalului din Primărie va costa 130.000 de lei pe lună, adică 1.5 milioane de lei pe an.

„Avem resursa financiară ca să asigurăm creșterea asta. Avem grijă să facem și investiții și, slavă Domnului, am făcut”, susține edilul.

Consilier: „Orașul arată ca după bombardament”

Consilierul local care a intrat în Primărie pe listele Pro România - Răzvan Rotaru - este, însă, de altă părere: 

„Din punctul meu de vedere, proiectul ăsta afectează puternic bugetul orașului și ar fi trebuit să fie lăsat pentru cei care vor intra în Consiliul Local de luna viitoare și care să își asume o astfel de gaură (...)  La un orășel de 15.000 de locuitori, vă închipuiți ce ar însemna dacă banii ăștia i-am pune la cofinanțare pentru anumite lucrări de infrastructură sau anumite lucrări utile pentru acest oraș care arată ca după bombardament”, a declarat Răzvan Rotaru, pentru Digi24.ro.

Consilierul mai susține că, în prezent, Primăria aloca 40% din buget pentru plata salariilor.

„Ori de câte ori s-au solicitat lucruri mărunte, de fiecare dată ni se spune că nu sunt bani. Orice se solicită nu sunt bani”, a adăugat consilierul local.

Referitor la acuzația conform căreia „orașul arată ca după bombardament”, atașăm mai multe poze primite din Buhuși.  

Orașul Buhuși
Orașul Buhuși

În această perioadă, primăriile din țară urmează să schimbe componența Consiliului Local ținând cont de rezultatele alegerilor locale din luna iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copiii de 15 ani care au devenit dușmanii „Mamei” Rusia. De ce au fost condamnați la închisoare pe viață de...
Digi FM
Adelina Chivu, topită după soțul ei, Cristi Chivu, și la 16 ani de la nuntă: "Am renunțat la tot pentru el...
Pro FM
Transformarea casei de 100 de ani în care s-a mutat Ana Baniciu cu soțul și fiul. Tavan la cinci metri...
Film Now
Olivia Newton-John ar fi împlinit 76 de ani. Care a fost cauza morții starului din „Grease”
Adevarul
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte. „Toți medicii care erau...
Newsweek
Ajutor la pensie important pentru sute de mii de pensionari. Ce noi beneficii primesc?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
N-a avut destui bani să-și ia o casă în SUA, așa că și-a cumpărat o insulă în Europa. Cât a plătit și ce are...
Digi Animal World
Momentul când două păsări se bat pe un pește. Imaginile surprinse în India au făcut înconjurul lumii
Film Now
Fiicele lui Emily Blunt au crezut că mama lor e "cea mai rea persoană din lume" după ce au văzut-o în...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...