Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că premierul Mihai Tudose își contrazice propriile acțiuni de până acum, prin anunțarea demisiei. În opinia sa, Tudose ar fi trebuit să meargă în parlament, pentru a trece printr-o moțiune de cenzură. Renunțând la aceasta, premierul își lasă susținătorii pradă represaliilor lui Liviu Dragnea, spune jurnalistul.
Cristian Tudor Popescu: „Faptul că PSD a ajuns la acest vot este o greșeală a PSD, nu a lui Dragnea, care nu știe să lucreze decât așa, cu lovituri directe cu capul în zid. Partidul a făcut acum o greșeală.
Ce nu înțeleg este comportamentul lui Tudose. A avut o serie de atitudini contra-curent, începând cu eliminarea din Guvern a lui Sevil Shhaideh și a Rovanei Plumnb, refuzul de a accepta existența statului paralel. Episodul cu Carmen Dan a fost doar bomboana de pe colivă. Dându-și demisia... nu are sens. Ar fi avut sens ca în situația retragerii sprijinului politic să refuze demisia, ca Sorin Grindeanu, și să ajungă la Parlament, unde ar fi avut loc o moțiune de cenzură și unde voturile se numărau.
A avut oameni de partea sa care ar fi votat în Parlament. Tudose îi abandonează represalilor lui Dragnea, care cu siguranță vor urma.
Pentru Liviu Dragnea e o victorie cu pierderi prea mari. Ca să obțină acest vot, Dragnea a trebuit să promită cu siguranță tututor baronilor, care au venit deja pregătiți cu declarația aceea scrisă - oamenii aceștia nu fac nimic gratuit.
Dragnea e prizonierul acestor baroni, nu mai e în postura în care se afla la începutul guvernării PSD, când o propunea de la sine, fără consultări pe Sevil Shhaideh.
Nu știu cum rămâne situația cu Carmen Dan. Nu văd cum această persoană poate gestiona situația de la MAI, nu are niciun fel de greutate, niciun fel de prestigiu în fața oamenilor de acolo.
Întrebarea-cheie aș vrea să o pun acum celor care au votat retragerea sprijinului politic: din ce cauză îi retrageți sprijinul? Este atât de simplă și dărâmătoare această întrebare, pentru că răspunsul e simplu: nu a vrut să mai lucreze cu un ministru, cu Carmen Dan, trimisă acolo de Dragnea. Trebuia să fie un răspuns legat de economie, de principiile social-democrației. Nu pot răspunde astfel.
Aici se ajunge în zona ridicolului avansat și asta e cel mai grav pentru un partid, mai grav decât schismele interne, căderea în ridicol.
Situația e oarecum diferită de cazul Grindeanu, pentru că e vorba de o demisie a lui Tudose. Și-a anulat tot ce a făcut și ce a spus de când a venit. Chiar dacă ar fi pierdut acum, era foarte important, pentru că în Parlament ar fi fost mult mai clară opoziția din PSD față de Dragnea.
Dispare Tudose prin această demisie și atunci nu mai e atât de sigur că președintele Iohannis o să numească un premier din altă formațiune. Poate să o facă, dar nu mai e sigur, cum ar fi fost dacă Tudose mergea în Parlament la moțiune de cenzură.
România nu este în criză. Există crize parțiale, există criza de la MAI, o instituție importantă, există un lucru bun în plecarea lui Tudose – pleacă cel care a făcut declarația cu fluturatul unor persoane lângă steagul secuiesc, e o declarație care a făcut rău politicii externe.
România este într-o criză morală și de imagine, nu este în criză economică în acest moment, nici într-o criză politică, deoarece coaliția la putere este stabilă și majoritară.”