Faptul că Adrian Severin, condamnat pentru fapte de corupţie comise în timpul mandatului de europarlamentar, participă la dezbateri şi dă sfaturi despre cum trebuie înfăptuită justiţia în România spune ceva despre această ţară, atrage atenţia Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul a comentat afirmaţiile parlamentar şi ministru care a susţinut, de exemplu, că „dacă toţi suntem corupţi, nimeni nu este corupt”.
Cristian Tudor Popescu: „Raportul dintre vot şi justiţie, despre asta vorbim. Ei, exact această chestiune a ridicat-o un mare gânditor... bruxelez... domnul Adrian Severin. Pe vremuri, când nu era aşa mare gânditor, i-am dat numele de bursucul veninos acestui personaj. Este autorul celebrului răspuns la întrebarea unui jurnalist de la Academia Caţavencu, dacă ştie că în acest moment hidrogenul a ajuns la dublu în apă, a spus că el a sesizat problema la Consiliul Europei încă de mult.
Acesta este personajul. Condamnat cu executare în primă instanţă pentru o şpagă cruntă, documentată video, care ne-a făcut celebri acolo, la Bruxelles. Acest personaj a fost, totuşi, ministru de Externe şi viceprim-ministru al României, dacă îmi aduc cine aminte. A ocupat nişte funcţii în această ţară. E politician.
(A. Severin: Când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul.)
Cum pot să spui o asemenea tâmpenie cosmică? Că nu o să schimbăm poporul? Păi ce face clasa politică? Politicienii, ce sunt ţinuţi ei a face? Ce e în fişa lor de post? Să schimbe poporul! Exact asta. Vreme de 300 de ani, poporul în Statele Unite a considerat firesc ca nişte oameni să fie târâţi în lanţuri, să fie trataţi ca nişte animale. Şi acest lucru era firesc. Cine a schimbat poporul american astfel încât să nu mai gândească aşa? Nişte politicieni. De pildă, Abraham Lincoln.
(A. Severin: Dacă toţi suntem corupţi înseamnă că nimeni nu e corupt. Corupţia înseamnă deviere şi devierea nu poate fi a majorităţii.)
Prima aserţiune este încadrabilă academic la c**t în ventilator, aşa se numeşte chestia asta. Dan Voiculescu a mai folosit-o spunând, când era în procesul cu turnătoria la Securitate, că înainte de 1989 toţi românii au fost mai mult sau mai puţin colaboratori ai Securităţii. Şi acum toţi suntem corupţi. Nu toţi suntem corupţi. Şi o bună parte din acest popr nu e alcătuită din corupţi. Corupţii sunt la vârf. Şi între ei, cu cinste, fruntaş, este acest Severin.
Devierea nu poate fi a majorităţii. 'Ai, să-nnebuneşti! Da' Hitler ce a fost? Hitler nu a fost o deviere? Şi cui a aparţinut? Nu a aparţinut majorităţii? Cum să nu? A fost ales, în alegeri democratice, libere, prin votul poporului german care chiar a crezut că aşa e bine. Cum să nu existe deviere a majorităţii?
Teribil mi se pare că acest om încă apare la Palatul Parlamentului, în prezidii, şi ne povăţuieşte de acolo. Asta spune ceva, într-adevăr spune ceva despre noi ca popor...”
Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin a fost condamnat în luna februarie la trei ani și trei luni de închisoare cu executare, în prima instanță, pentru fapte de corupție. „Azi, lucrurile sunt complet pe dos. Parlamentul e atacat de justiție, iar Executivul ne spune că sunt hotărâri judecătorești care nu trebuie aplicate, de data asta hotărâri care îi privesc pe magistrați. Ceea ce mi se pare că schimbă complet paradigma și normalitatea”, a declarat Severin la o dezbatere pe tema justiţiei, desfăşurată la Palatul Parlamentului. Acesta a susținut că atunci „când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul”. „Ne mirăm că poporul este corupt, că toată lumea încalcă legea. Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt. Corupția înseamnă deviere și devierea nu poate fi a majorității sau a unanimității”, a concluzionat politicianul condamnat pentru fapte de corupție.