Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în cadrul unei vizite private din SUA, că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Gazetarul Cristian Tudor Popescu a explicat la Digi24 de ce această declaraţie este lipsită de logică, în condiţiile în care este aşteptat raportul Ministerului de Externe, care ar putea duce şi la ideea neschimbării locului ambasadei.
„Declaraţia din America a doamnei Dăncilă începe cu o fractură logică deschisă. Viorica Dăncilă anunţă că va muta ambasada după finalizarea raportului tehnic al Ministerului de Externe. Păi, acel raport poate să conducă şi la ideea neschimbării locului ambasadei? Logic, da. De aceea se face un raport tehnic, el poate să indice finalmente mutarea sau nemutarea. Aşa funcţioneazăa un raport tehnic.
Dăncilă spune: <îndată ce se finalizează raportul, mutăm ambasada>.
Atunci de ce s-a mai făcut acest raport, această cercetare tehnică, de vreme ce premierul Dăncilă oricum vrea să mute ambasada?
Absurditatea perfectă”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
În opinia acestuia, dorinţa de a muta ambasada este de fapt o „încercare disperată” de a schimba atitudinea Departamentului de Stat al SUA faţă de politica în justiţie a puterii din România.
„Departamentul de Stat a respins cu fermitate de fiecare dată toate măsurile distructive la adresa justiţiei pe care le-au luat Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD – ALDE”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Potrivit gazetarului, Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD – ALDE încearcă astfel să câştige bunăvoinţă, „cu preţul unei noi declaraţii agresive la adresa UE”, care are o poziţie clar definită, în sensul că nu e de acord cu mutarea ambasadei, care trebuie să fie rezultatul unui proces de negociere amplu.
„Din poziţia de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, această doamnă Dăncilă, premier, mai sictireşte o dată Uniunea Europeană. Evident, că nu o face din iniţiativă proprie, face ce i s-a dictat”, conchide Cristian Tudor Popescu.
Pe subiectul mutării ambasadei din Israel au fost contre dure între președintele Klaus Iohannis pe de o parte și PSD și Guvern, anul trecut. Mai mult, liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală pentru înaltă trădare.
Plângerea a fost depusă pe 17 mai 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă, fiind acuzată de Ludovic Orban de uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Plângerea îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice informaţiile referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei. Plângerea liderului PNL a ajuns ulterior la DIICOT, după ce Parchetul instanţei supreme şi-a declinat competenţa în acest caz.
În luna octombrie anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a trimis către Guvernul României analiza sa cu privire la efectele mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Analiza conţine atât argumente pro, cât şi argumente contra, a precizat ministrul Teodor Meleşcanu, care însă nu a dorit să spună care este recomandarea MAE.