„Înainte de '89, oamenii ăștia făceau ce fac acum, dar o făceau la scară mai mică și fără acoperire legală. Acum au făcut-o cu ajutorul partidelor. Că s-au numit FSN, FDSN, PD, PNL, PNȚCD, UDMR, PRM, toate nu au fost altceva decât organizații infracționale legalizate”, a declarat, la Digi24, Cristian Tudor Popescu.
„Este simptomatic și emblematic pentru ce se întâmplă cu această țară de 25 de ani încoace. Înainte de '89, nu puteai să îți faci partid, că era interzis prin lege. Exista un singur partid și nu puteai decât să te cațeri în interiorul respectivului partid. Diferența fundamentală între ce trăim după '89 și ce am trăit înainte este permisiunea legală de a înființa partide. În felul acesta, organizațiile infracționale au căpătat statut legal. Asta a fost și este în România un partid politic. Vreme de 25 de ani, toate partidele au fost organizații infracționale legalizate”, a subliniat jurnalistul.
Acesta a explicat și mecanismul după care funcționează sistemul de putere transpartinic. „Bătălia politică are ca scop menținerea controlului. În clipa în care ai obținut controlul într-un sector, într-un oraș, într-o zonă, într-o primărie, începi să lucrezi în sistem. În niciun caz de unul singur. Nimeni nu lucrează de unul singur. Dacă încearcă cineva lucrul acesta, este eliminat din sistem”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
„Aici există tot felul de legături transpartinice, pe care fiecare ins care ajunge în sistem trebuie să le respecte, trebuie să respecte vechile înțelegeri, vechile canale, țuțuroaiele de bani care curg în anumite direcții. Fiecare știe că, dacă ia el prea mult și nu dă dreptul lui X, lui Y, care se află în lanțul trofic, iar este eliminat. Cam așa arată acest peisaj oriunde. Lucrul ăsta îl puteți vedea la nivelul unui ministru, la nivelul unui parlamentar, la nivelul unui primar din țară, același mecanism ca în cazul domnului Chiliman”, a spus jurnalistul.
Citiți și:
Gruparea Chiliman amenința firmele care nu plăteau comisioane și cumpăra protecție de la televiziuni cu banii de mită