C. T. Popescu analizează engleza politicienilor: „din piatră în piatră” și „cai pe gheață”

Data actualizării: Data publicării:
ctp

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu i-a criticat pe politicenii și demnitarii care nu învață limba engleză, chiar dacă, ajunși în funcții înalte, reprezintă România în străinătate.

Când ajungi să ai niște funcții - i-am mai auzit si pe alții vorbind englezește - eu m-am întrebat un singur lucru: când i-am pus d-lui Crin Antonescu, candidat la președinție, în 2009, această întrebare, considerată surprinzătoare de către domnul candidat Antonescu: 'Având în vedere că poate veți fi preşedintele României peste câteva luni, care sunt cunoștințele dvs de limba engleză? Pentru că, chiar dacă veți vorbi la reuniunile internaționale în limba română, cu traducător, discuțiile importante între lideri, la cafea, pe hol, la bufet, în situații informale, o să veniți cu traducătorul? Vă rog să ne faceți un rezumat în engleză pe tema de ce doriți să candidați la președinție'. Nu i-am cerut să-mi vorbească despre opera lui Chaucer”, a spus jurnalistul la Jurnalul de seară de la Digi24.

El a spus că, atunci, Crin Antonescu nu a reușit să spună nimic în engleză și că nu a învățat nici mai târziu engleza: „Vi-l amintiți cu „the mother and the father”.

Un alt exemplu menționat a fost discursul susținut de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la Consiliul European. Acesta a vorbit în limba engleză.

Nu mult, din fericire. Seamănă cu engleza doamnei Olguţa Vasilescu. E ceva, ceva mai sigură. Dacă doamna Vasilescu sărea din piatră în piatră, cum se trece un râu, prin limba engleză, doamna Kovesi mergea ca un cal pe gheaţa subţire”, a spus jurnalistul.

A spus niște lucruri foarte importante, dar cu această engleză „fuzzy”, ca să folosim un termen din limba în cauză înceţoşată, ameţită”, a adăugat el.

Pe dl Băsescu l-am întrebat într-o convorbire privată: de ce nu învățați engleza, d-le președinte, ce-i așa de greu? Sper să nu se supere pe mine, că nu dezvălui un secret de stat. E off the record, dar pentru uzul discuției e util să spun. Mi-a răspuns: De prost. Cu un ton că își regretă comoditatea, faptul că nu a făcut lucrul ăsta”, a spus jurnalistul.

I-ați văzut pe acești domni, doamne că au această preocupare: trebuie să-mi rezolv engleza? Ilie Dumitrescu, fotbalistul nostru mare, vorbea prost românește. Dar fiind fotbalist, fiind vedetă, nu avea nevoie de o limbă română foarte performantă. După ce și-a încheiat cariera, a trebuit să aibă alte activități, trebuia să știe să vorbească. Și-a luat profesoară de română, fără nicio jenă, și vorbește o română impecabilă. De ce politicienii noștri nu iau niște lecţii de engleză intensivă, măcar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri