Puterea cere explicaţii de la BNR despre inflaţie şi deplânge o lipsă de colaborare între politica fiscală şi cea monetară. E foarte interesantă abordarea. După ce multe decizii ale guvernului au dus la exces de cerere, ceea ce nu avea cum să nu aprindă inflaţia, acum, din zona politică, avem pasarea problemei la BNR, comentează Business Club.
Responsabilii politici cer socoteală BNR. Preşedintele Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au trimis o scrisoare către Banca Centrală în care cer explicaţii despre ce se întâmplă cu dobânzile şi cu inflaţia. Am avut vorbe și de la prim-ministrul Viorica Dăncilă, care se arăta îngrijorată, acum avem factori politici care spun că nu există coordonare între politica monetară şi politica fiscală. Şi asta ar aduce pierderi pentru economia românească.
O astfel de scrisoare a fost confirmata de surse apropiate celor doi oameni politici, citate de Ziarul Financiar.
E foarte interesant cum actuala putere, acum când culegem şi efectele negative ale stimulării excesive a consumului, încearcă să arunce pisica în curtea BNR. Iar Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să ştie, pentru că a mai avut experienţe similare, 2007-2008, când la fel dădea cu banii în stânga şi în dreapta şi culegea şi inflaţie.
Banca Centrală ajunge să fie pompier pentru ca derapajele să nu fie prea mari. Însă puterea îşi doreşte să fie lăsată să facă ce vrea, chiar dacă riscul este să se rupă zăgazurile.
În ultimele luări de poziţie, cei de la BNR au spus că modul în care preţurile sunt administrate, cele stabilite de autorităţi ale statului, a cam lovit inflaţia. Guvernele PSD-ALDE din ultimul an au amânat decizii de majorare a preţurilor pe la utilităţi până nu s-a mai putut şi atunci când a venit scumpirea, a fost mare. Sau să luăm și povestea cu supracciza. Toate au fost decizii ale Guvernului care au avut impact în inflaţie, care au accelerat-o puternic. Dar resposabilii politici consideră că inflatia e doar resposabilitatea BNR. Chiar dacă inflaţia e rezultat în mare parte al politicii guvernului.
Şi când BNR mai încearcă să actioneze anticipativ, să mai vină cu nişte restricţii care să slăbească inflaţia, Guvernul spune nu.