Plenul Parlamentului a votat legea bugetului de stat pentru anul 2024. 299 de parlamentari au votat în favoarea bugetului, iar 82 de voturi au fost împotrivă.
Marţi, Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil pe acest proiect.
„Aș fi dorit foarte mult să avem o dezbatere corectă, la comisii, la grupurile parlamentare, atât a celor care au creat această coaliție, cât și din opoziție. Nimeni nu știe adevărul absolut, dar pornim de la principiul că fiind reprezentanții românilor în cel mai important forum al democrației, suntem oameni de bună-credință”, a spus premierul Marcel Ciolacu, după votul pe buget.
„Mi-aș fi dorit să am acest discurs aceste dezbateri, ca între colegi, ca între prieteni. Cred că aveam și eu foarte multe de spus în ceea ce privește iresponsabilitatea, în ceea ce privește decesul excesiv și multe altele. Dar, cu tot respectul instituției pe care o reprezentați, pentru că nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament, sunt cuprins de spiritul sărbătorilor și o să mă abțin”, a adăugat el, cu referire la incidentele și insultele pe care și le-au adus ieri parlamentarii, în timpul dezbaterilor.
„După manifestările de ieri și după hăhăielile de astăzi, încep să cred că dvs v-ați vaccinat de 1.000 de ori să acoperiți furtăciunea lui Voiculescu și se pare că v-a dăunat foarte mult”, a mai spus Ciolacu, făcând aluzie la un dosar anchetat de DNA privind achizițiile de vaccinuri în timpul pandemiei COVID.
„Este un buget pentru români, nu pentru politicieni. Este un buget pentru dezvoltare. Investițiile sunt mai mari decât consumul. Taxele nu se vor mări anul viitor”, a mai spus premierul.
La votarea amendamentelor la proiect, preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că parlamentarii formaţiunii părăsesc sala plenului reunit al Camerei şi Senatului şi nu votează bugetul pentru anul 2024, în semn de protest pentru că PSD şi PNL nu au acordat profesorilor majorarea promisă a salariilor, de 40%.
În replică, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis l-a întrebat pe Simion de ce aleşii de la AUR nu îşi votează propriul amendament şi i-a transmis că poate dacă ei votau amendamentele, atunci e posibil să le fi votat şi restul parlamentarilor, potrivit News.ro.
Peste 20.000 de amendamente au fost depuse, din care doar 962 au au fost admise. Fiecare parlamentar a avut un minut pentru a-şi susţine amendamentul în plen.
De asemenea, plenul reunit al celor două Camere a respins, miercuri, amendamentul USR privind eliminarea pensiilor pentru primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene şi cel privind bugetul Capitalei, depus de Forţa Dreptei, prin care se solicita revenirea la bugetul iniţial al Capitalei.
În schimb, deputatul PNL Florin Roman a anunțat că Parlamentul a adoptat articolul din legea bugetului prin care blochează creşterea impozitelor şi taxelor în România, în 2024.
Totodată, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, un amendament al UDMR, pe care comisiile parlamentare îl respinseseră iniţial, şi care prevede alocarea a 10 milioane lei în bugetul Ministerului Educaţiei pentru iniţierea şi organizarea, din martie 2024, a derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române.
De asemenea, Parlamentul a votat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. S-au înregistrat 294 de voturi pentru şi 84 de voturi împotrivă.
Proiectul de lege prevede şi autorizează pentru anul bugetar 2024 veniturile pe capitole şi subcapitole şi cheltuielile pe destinaţii pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, sinteza bugetelor instituţiilor publice finanţate parţial din venituri proprii, precum şi reglementări specifice exerciţiului bugetar al anului 2024.
Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru 2024.
Editor : M.B.