„O să ajungem la o situație foarte curioasă. Salariile bugetarilor și salariul minim va crește cu zece la sută de la o mie de lei cât este acum, dar salariu în mediul privat, salariul minim din privat va rămâne mai mic, situație anormală”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Alianţa Liberalilor şi Democraţilor ar putea totuşi să voteze proiectul de buget dacă amendamentele depuse de parlamentarii ei vor fi luate în seamă. Social-democraţii au o nemulţumire în plus faţă de ALDE: banii pentru comunităţile locale.
„Sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici decât sunt dorințele. Încercăm să găsim soluții ca acest proiect să fie mai bun decât ce vine de la guvern”, a spus Liviu Dragnea, președintele PSD.
La unison, parlamentarii social-democraţi, liberali şi ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România sunt nemulţumiţi că statul nu mai dă bani pentru construirea bisericilor şi drumurilor.
„Un semnal de alarmă l-am tras în momentul în care s-a anunțat că guvernul Dacian Cioloș nu vrea să mai dea bani la biserici. O altă componentă care iar nu-mi place e că a tăiat la transporturi, noi nu facem drumuri, dar tăiem de la transporturi”, a precizat Ciprian Nica, deputat PSD.
Prin telefon, Mate Andras Levente, deputat a spus: „Tot ce înseamnă infrastructură, acolo vor fi marea majoritate a amendamentelor şi de asemenea ce înseamnă suportarea din bugetul de stat a unor sume de bani pentru plata personalului de la biserici”.
„Avem spitale de realizat, avem şcoli, pentru că biserici avem în jur de 15 mii. Cred că ne putem ruga și în bisericile pe care le avem”, a spus Virgil Gurău, deputat PNL.
Până acum, doar liberalii oferă sprijin necondiţionat.
„Eu vă spun că de principiu acest buget va fi susținut de PNL. Condițiile, dacă le pot spune așa. pe care PNL le-a pus cabinetului Cioloș au fost realizate”, a declarat Alina Gorghiu, co-președinte PNL.
Proiectul bugetului pe 2016 va fi dezbătut zilele următoare de comisiile de specialitate. Votul final ar putea fi dat miercurea viitoare.