Proiectul de buget intră luni dimineaţă în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Deputaţii şi senatorii discută modul în care sunt împărţiţi banii în ministerele şi instituţiile publice, pentru anul viitor.
Care sunt cele mai importante măsuri incluse în proiect:
Cea mai nepopulară decizie inclusă în bugetul pe 2014 este supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de benzină. Această măsură ar urma să ducă la scumpirea carburanţilor cu circa 1 leu pe litru, portivit estimărilor companiilor. Banii încasaţi din această taxă ar urma să fie folosiţi doar pentru construcţia de autostrăzi. Autorităţile nu au specificat însă cum vor face ca fondurile să fie transferate de la Finanţe direct în conturile Companiei de Drumuri.
La fel de contestată este şi introducerea taxei pe construcţiile speciale. Toate companiile vor plăti impozite pe stâlpii, depozitele, magaziile, conductele şi heleşteele deţinute. Nivelul taxei este de 1,5% din valoarea construcţiei. În total, statul estimează că va încasa o jumătate de miliard de lei din acest impozit.
La capitolul măsuri pozitive aşteptate de români, se numără majorarea pensiilor, cu 3,76%, şi creşterea salariului minim, în două trepte, până la 900 de lei.
Mai mulţi bani vor primi şi profesorii debutanţi, cu 10%, iar medicii rezidenţi vor beneficia de o bursă lunară de 670 de lei.
Veştile proaste din bugetul pe 2014
Carburanţi mai scumpi din ianuarie:
- Benzină – preţul creşte de la 5,60 lei la 6,50 lei.
- Motorină – preţul creşte de la 5,90 lei la 6,70 lei.
Intră în vigoare taxa pe construcţiile speciale: 1,5% din valoarea construcţiei. Încasări estimate: 500 milioane lei.
Veştile bune din bugetul pe 2014
- Pensiile: +3,76%.
- Salariul minim: creşte de la 800 lei (acum) la 850 lei (ianuarie 2014) şi apoi la 900 lei (iulie 2014).
- Salarii profesori debutanţi: +10%.
- Bursă medici rezidenţi: 670 lei/lună.