Bonus trei zile la fiecare 30 de zile executate în celule supraaglomerate
Comisia juridică a Senatului a dat un raport favorabil proiectului Guvernului Grindeanu privind acordarea unor compensări persoanelor care execută pedepse cu închisoarea. Concret, la fiecare 30 de zile executate în spații mai mici sau egale cu 4 metri pătrați / deținut, condamnaților ar urma să li se calculeze, în plus, trei zile. Acestea vor fi luate în considerare la calcularea pedepsei efectiv excutate.
Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate a fost discutat în Comisia juridică a Senatului în prezența reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Asociației Magistraților din România (AMR), Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și ai Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO).
Raportul favorabil cu amendamente a fost adoptat, după mai bine de trei ore de dezbateri, cu 7 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.
Reprezentantul PNL a explicat votul „împotrivă”. „Noi credem că acest proiect legislativ nu rezolvă problema supraaglomerării, a condițiilor mizere. Cel mult, putem crede noi că prin aceste măsuri compensatorii un număr de deținuți vor ieși din închisoare”, a declarat senatorul liberal Nicoleta Pauliuc.
Proiectul Guvernului Grindeanu prevedea ca, în vederea acordării liberării condiționate, să se ia în considerare și măsura compensatorie a acordării un plus de trei zile la fiecare 30 de zile executate într-un spațiu necorespunzător, prin spațiu necorespunzător înțelegându-se un spațiu mai mic sau egal cu 4 metri pătrați / deținut.
La propunerea CSM, Comisia a modificat proiectul în sensul ca cele trei zile să fie nu „considerate executate”, ci să fie considerate parte a pedepsei efectiv executate. În acest fel, cele trei zile primite de deținut la fiecare 30 de zile executate în spații necorespunzătoare vor conta nu doar în ipoteza liberării condiționate, ci și în alte cazuri, cum ar fi schimbarea regimului de executare sau liberarea la termen. Propunerea CSM a fost însușită de grupurile PSD, PNL și ALDE, iar amendamentul a fost aprobat cu 9 voturi „pentru” și două „abțineri”.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
La propunerea senatorilor UDMR Csaszar Karoly Szolt și Tancosz Barna, Comisia a modificat și definiția spațiului considerat necorespunzător, în loc de 3 mp/deținut urmând să fie 4 mp/deținut. „Considerăm că acest spațiu de 3 mp/deținut este mic. Normele CEDO prevăd că un spațiu corespunzător trebuie să fie mai mic sau egal cu 4 mp/deținut”, a susținut în Comisie senatorul Csaszar Karoly Szolt. Atât reprezentantul UNBR, cât și cel al ANP au fost de acord cu propunerea parlamentarului Uniunii. Amendamentul a fost aprobat cu șapte voturi „pentru” și patru abțineri.
Tot senatorii UDMR au propus ca în loc de trei zile să se acorde compensatoriu nouă zile. „Considerăm că zilele acordate ca măsură compensatorie sunt prea puține. S-ar câștiga 36 de zile într-un an. Atunci, rămâne o opțiune mult mai benefică ca deținuții să se adreseze instanțelor internaționale pentru a obține despăgubiri bănești”, a argumentat senatorul UDMR. Amendamentul a fost respins de Comisia juridică condusă de senatorul PSD Șerban Nicolae, întrunind doar un vot „pentru”, patru voturi „împotrivă” și șase abțineri.
Potrivit unui alt amendament, propus de CSM și acceptat de Comisie, de măsura compensatorie ar urma să beneficieze și minorii din centrele de detenție.
Calcularea bonusului de trei zile la fiecare 30 de zile ar urma să se calculeze retroactiv, de la începutul executării pedepsei.
Analizarea dosarelor tuturor deținuților se va face de către ANP, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii.
În forma inițială a proiectului, termenul era de patru luni, iar reprezentanții UDMR și UNBR au propus două luni. Reprezentantul ANP a pledat însă pentru stabilirea unui termen mai mare, arătând că, la intrarea în vigoare a noilor Coduri penale, a durat șase luni analiza dosarelor deținuților, fără să fie nevoie și de solicitarea de informații de la alte penitenciare. „Calculul poate începe de astăzi”, au replicat membrii Comisiei juridice, fără a explica cum ar putea ANP să facă analiza dosarelor înainte de aprobarea legii de către Parlament și intrarea ei în vigoare.
Deciziile de marți din Comisia juridică a Senatului vin în contextul în care, zilele trecute, o altă comisie parlamentară a mai stabilit unele beneficii pentru condamnați. Este vorba de acordarea unei reduceri de pedeapsă de 20 de zile pentru fiecare lucrare așa-zis științifică, beneficiu stabilit de Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, cu prilejul dezbaterilor OUG 24/2016. Prin respectiva OUG nr. 24/2016, Guvernul Cioloș stabilise ca reducerea de 20 de zile să se acorde indiferent de numărul cărților scrise.
- Etichete:
- reducerea pedepselor
- compensatii detinuti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News