Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale: „Ar fi foarte bine să existe o perioadă în care oameni fără niciun fel de trecut în administrația publică românească, fără niciun fel de semne de întrebare referitoare la activitățile lor trecute, fără niciun fel de reticențe referitoare la relația dintre lege și structurile de partid care să îi fi propus, să vină, să analizeze mecanismele pe care le au, să îndrepte acolo unde acestea sunt prea complicate.”
„Există modele prin alte țări, chiar din regiune, unde un asemenea guvern a reușit într-un an să facă ceva curățenie în mecanisme și în legislație, lucruri pe care sistemul politic nu îndrăznea să le atingă.”
„De obicei, reticențele sunt mai curând legate de ce pare a fi popular și ce pare a nu fi popular. În ultimele zile, Parlamentul a devenit un fel se sală de licitație în care nu așezăm pe masă resursele pe care le avem și nu le dezbatem prin argumente care ar fi măsurile bune. Una dintre părți aruncă o măsură pe masă, toată lumea o votează că dă bine, pe urmă cealaltă parte vine cu una și mai gogonată, iar o votează toți și din păcate în ultimele săptămâni am observat că până și guvernul a intrat în licitație, modificându-și prin ordonanță de urgență propriul Cod Fiscal. Genul acesta de lucruri ar trebui să fie întrerupte de un guvern tehnocrat, de un guvern fără miză politică pe termen scurt”, a mai spus Bogdan Olteanu.
Referitor la progresul României, acesta a mai adăugat: „Trebuie să ieșim din capcana venitului mediu. Să intrăm într-un mecanism în care cu răbdare să investim pentru a putea să creștem. Nu este o găselniță a unei minți dintr-o bibliotecă a Băncii Naționale, este modelul de succes al acelor țări care au reușit să treacă de la sărăcie la bogăție într-o singură generație. Dacă vrem să facem acest lucru, așa cum au făcut țările nordice, de exemplu Finlanda care în 50 de ani a trecut de la sărăcie la bogăție, la fel Coreea de Sud, atunci trebuie să urmăm modelul lor de succes. Nu cred că are rost să mai căutăm altul.”