Ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a adresat miercuri o scrisoare de felicitare omologului american, secretarul de stat Antony Blinken, cu ocazia preluării oficiale a mandatului, după ce a fost confirmat de Congresul SUA. Șeful diplomaţiei de la București a vorbit şi despre consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre.
Bogdan Aurescu a subliniat hotărârea României de a continua aprofundarea Parteneriatul Strategic cu SUA, componentă fundamentală a politicii externe şi de securitate a României. Totodată, a evidenţiat că sărbătorirea, în 2021, a zece ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România reprezintă „o oportunitate în plus pentru intensificarea şi aprofundarea dialogului bilateral, în baza valorilor împărtăşite şi a realizărilor de până în prezent, inclusiv ca parte a unui efort comun de consolidare a rezilienţei strategice transatlantice şi a cooperării în gestionarea principalelor provocări globale”, potrivit unui comunicat de presă MAE.
Şeful diplomaţiei române a asigurat că România rămâne un aliat de încredere şi un prieten apropiat al SUA şi a exprimat convingerea că, pe durata mandatului secretarului de stat Antony Blinken, România şi SUA vor continua să se coordoneze în mod apropiat şi să asigure securitatea şi prosperitatea cetăţenilor lor, vor promova stabilitatea regională, inclusiv în zona Mării Negre.
Invitație în România
Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că domeniul Apărării şi Securităţii va continua să rămână la nivel de excelenţă, fiind una din componentele cele mai importante ale Parteneriatului Strategic. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o prezenţă militară consolidată a SUA în România, aceasta fiind esenţială în dezvoltarea unei descurajări credibile şi durabile în regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, a subliniat că România urmăreşte ca prioritate dezvoltarea susţinută a cooperării economice cu SUA, un angajament economic strategic sporit al SUA în regiunea şi în ţara noastră urmând să aibă un impact geopolitic ridicat.
Totodată, ministrul român a asigurat că, în calitate de stat prieten şi aliat, România este angajată ca, alături de SUA, să promoveze rezilienţa democratică şi valorile transatlantice pe care cele două state le împărtăşesc.
Bogdan Aurescu i-a adresat secretarului de stat al SUA invitaţia de a vizita România, evidenţiind în acelaşi timp prioritatea acordată de România organizării, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA, mai precizează MAE.
Editor : B.P.