„Planul lui Putin e să nu fie pace”. Pledoaria pentru Ucraina făcută de șeful Pentagonului și șeful diplomației SUA, la final de mandat
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, care sunt în ultimele zile ale mandatelor din administrația Biden, au explicat într-o opinie din New York Times riscurile retragerii ajutorului militar acordat Ucrainei și consecințele unei încetări premature a focului.
Președintele Vladimir Putin al Rusiei a îngrozit lumea cu invazia sa pe scară largă a Ucrainei în urmă cu aproape trei ani. El plănuia să răstoarne guvernul ales democratic al Ucrainei, să instaleze un regim-marionetă al Kremlinului și să expună Occidentul ca fiind slab, divizat și diminuat.
După mai mult de 1.000 de zile din războiul nechibzuit al lui Putin, el nu a reușit să atingă niciunul dintre obiectivele sale strategice. Puterea și influența Rusiei sunt mult diminuate; nici măcar nu a putut susține un client de preț precum regimul lui Bashar al-Assad din Siria. Între timp, Ucraina este puternică și sfidătoare ca o democrație liberă și suverană, cu o economie înrădăcinată în Occident.
Toate acestea sunt o dovadă a rezistenței trupelor Ucrainei și a forței poporului Ucrainei. Este, de asemenea, produsul conducerii americane statornice, care și-a adunat aliați și parteneri din întreaga lume pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască atacului imperial al Kremlinului. Statele Unite ar trebui să se bazeze pe acest succes istoric, nu să-l risipească.
Vladimir Putin a presupus că lumea va sta pe loc când își va trimite trupele peste granița cu Ucraina. A greșit. Statele Unite au adunat aproximativ 50 de țări din întreaga planetă pentru a ajuta Ucraina să se apere – și pentru a susține principiul fundamental conform căruia granițele nu pot fi redesenate cu forța. Secretarul Austin a convocat Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei, o coaliție globală care a coordonat sprijinul militar pentru Ucraina de 25 de ori. Membrii săi au angajat 126 de miliarde de dolari în asistență directă de securitate pentru Ucraina, iar aproape jumătate provine de la membri non-americani.
Ca procent din PIB, mai mult de o duzină de membri ai grupului de contact oferă acum Ucrainei mai multă asistență de securitate decât Statele Unite. Și aceste investiții în Ucraina produc profituri și în SUA, stimulând baza industrială de apărare și creând locuri de muncă bune. Agresiunea lui Putin a determinat chiar rezultatul pe care încercase să-l împiedice: NATO este acum mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată.
Drept urmare, Ucraina a reușit să țină piept celei de-a doua armate a lumii ca mărime – în ciuda escaladărilor nesăbuite ale lui Putin și a zgomotului iresponsabil al amenințărilor nucleare. Ucraina a luptat genial chiar dacă China, a doua cea mai mare economie din lume, l-a susținut pe Putin; chiar dacă Iranul, cel mai mare stat sponsor al terorii din lume, l-a înarmat cu rachete și drone; iar Coreea de Nord, cel mai notoriu stat paria cu arme nucleare din lume, i-a furnizat muniție și aproximativ 10.000 de soldați.
Succesul Ucrainei până în prezent este o realizare strategică uriașă, dar trupele sale încă se confruntă cu provocări profunde pe câmpul de luptă. Forțele ruse au recuperat recent o parte din teritoriul pe care Ucraina l-a eliberat mai devreme în război, iar bombardarea de către Putin a centralelor electrice și a altor infrastructuri critice ale Ucrainei are un efect îngrozitor. Poporul ucrainean a arătat o sfidare magnifică, dar a plătit un preț mare pentru libertatea sa.
Cu toate acestea, vulnerabilitățile Ucrainei nu ar trebui să mascheze propriile dileme tot mai mari ale lui Putin.
În ultimele luni, Statele Unite ale Americii și partenerii săi au oferit și mai multă asistență militară - inclusiv sute de mii de obuze de artilerie, rachete suplimentare pentru apărarea aeriană, mai multe vehicule blindate și mai multe muniții aer-sol - pentru a contribui la erodarea avantajului militar numeric al Rusiei. SUA au permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS în interiorul granițelor Rusiei, ceea ce a ajutat Kievul să se apere după intervenția Coreei de Nord în război. Pe tot parcursul conflictului, pe măsură ce condițiile de pe câmpul de luptă au evoluat și pe măsură ce stocurile și cerințele de pregătire au permis, a fost sporită asistența într-un ritm pe care forțele Ucrainei l-au putut absorbi, legând fiecare donație cu antrenament și susținere.
Dar Rusia suferă pierderi uriașe - o medie de 1.500 de victime pe zi - pentru a ocupa mici bucăți de teritoriu. Rusia a adunat peste 700.000 de morți și răniți de când Putin și-a început războiul. Acum se confruntă din ce în ce mai mult cu o dilemă dureroasă: fie suportă pierderi mari pentru câștiguri minime sau poate ordonă o mobilizare care ar declanșa instabilitatea internă, fie negociază serios cu Ucraina pentru a pune capăt războiului său.
De asemenea, Ucraina este ajutată economic și Rusia plătește pentru asta. La scurt timp după invazia totală a Rusiei, liderii Grupului 7 au acționat în yandem pentru a imobiliza peste 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse deținute în jurisdicțiile respective. În iunie, președintele Biden și liderii Grupului celor 7 au convenit să acorde împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care vor fi rambursate din dobânda câștigată pentru activele înghețate ale Rusiei.
Statele Unite au luat, de asemenea, măsuri coordonate pentru a sufoca veniturile care alimentează mașina de război a lui Putin. Cele mai mari bănci din Rusia cu legături majore în străinătate sunt sancționate. Cu ajutorul SUA, Europa și-a redus dependența de gaze și petrol rusești la aproape zero. Inflația în Rusia este acum de peste 9% și este în creștere. Ratele dobânzilor au crescut la 21%. Chiar dacă aproximativ 40% din bugetul Rusiei este destinat armatei, Kremlinul nu poate produce suficient material pentru a-și reface capacitățile. Putin a consumat aproape două treimi din fondurile de urgență pe care Rusia le-a acumulat de-a lungul deceniilor, furând viitorul țării pentru a-și urmări trecutul imperial. Aproximativ un milion de ruși, mulți dintre ei tineri și talentați, au fugit din țară.
Toate acestea au dat putere Ucrainei – și următoarei administrații americane. Această pârghie ar trebui folosită pentru a pune capăt războiului lui Putin și pentru a introduce o pace durabilă care să asigure ucrainenii să descurajeze agresiunile rusești, să își apere teritoriul și să prospere ca democrație suverană. Așa ar arăta pacea prin putere. Dar pentru că Putin își păstrează ambițiile imperiale, renunțând acum la pârghia noastră prin tăierea ajutorului și forțând o încetare prematură a focului, i-ar permite pur și simplu să se odihnească, să se refacă și, în cele din urmă, să atace din nou. Aceasta ar fi pace prin capitulare, ceea ce nu ar fi deloc pace.
Nu pentru Ucraina, care ar fi zdrobită sub cizma lui Putin. Nu pentru Europa, care ar cădea sub umbra unui tiran hotărât să reconstituie imperiul căzut al Moscovei.
Nu pentru prietenii Americii din altă parte, care s-ar putea confrunta cu noi riscuri de agresiune din partea altor autocrați care probabil ar vedea o victorie a lui Putin ca pe o licență de vânătoare proprie.
Și nu pentru Statele Unite, care ar trebui să cheltuiască mai multe resurse și să-și asume riscuri mai mari pentru a se apăra nu numai împotriva unui lider rus încurajat, ci și împotriva altor autocrați și agenți ai haosului hotărâți să dărâme sistemul de reguli, drepturi și responsabilități care a făcut generații de americani mai sigure și mai prospere.
Urmărirea unei politici de pace prin forță este vitală pentru supraviețuirea Ucrainei și pentru securitatea Americii. Statele Unite ale Americii, aliații și partenerii săi trebuie să continue să fie alături de Ucraina și să-i întărească poziția în negocierile care vor pune cândva capăt războiului de agresiune al lui Putin, atrag atenția cei doi oficiali.
Editor : Ș.R.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News