Bogdan Aurescu a primit mai mulți diplomați americani la București. Au discutat despre sprijinul comun acordat Ucrainei

Data publicării:
Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu discută cu adjunctul secretarului de stat al SUA pentru management şi resurse, Richard R. Verma la București pe 19 mai 2023.
Bogdan Aurescu l-a primit la București pe adjunctul secretarului de stat al SUA pentru management şi resurse, Richard R. Verma. Foto: Facebook/MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a primit vineri, la București, pe adjunctul secretarului de stat al SUA pentru management şi resurse, Richard R. Verma, şi pe asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri politico-militare, Jessica Lewis, însoţiţi de ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.

În cadrul consultărilor au fost abordate evoluţiile privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi sprijinul coordonat pe care România şi SUA îl oferă ţării vecine pe toate palierele, precum şi pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, informează Agerpres.

Ministrul Aurescu a subliniat progresele substanţiale înregistrate în ultimul an de Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, evidenţiind rolul ţării noastre în calitate de partener predictibil şi de încredere al Washingtonului.

"Din perspectiva priorităţilor României aflate pe agenda bilaterală, şeful diplomaţiei române a amintit importanţa continuării coordonării la nivel transatlantic, întărirea rezilienţei regionale, cooperarea în domeniul apărării, continuarea implementării proiectelor energetice şi accederea în Programul Visa Waiver. A mulţumit pentru contribuţia SUA la întărirea Flancului estic al NATO, prin creşterea substanţială a prezenţei militare americane în România", se arată în comunicat.

De asemenea, el a subliniat importanţa progreselor realizate în 2022 în implementarea proiectului privind Centrala de la Cernavodă şi proiectul Reactoarelor Nucleare Modulare Mici (SMR) de la Doiceşti, reuşite cu impact pentru consolidarea cooperării bilaterale româno-americane în domeniul noilor tehnologii, cu potenţial inclusiv la nivel regional.

Referitor la situaţia din Ucraina, şeful diplomaţiei române a evidenţiat sprijinul semnificativ acordat de România statului vecin şi a subliniat că Bucureştiul va continua eforturile de sprijin multidimensional pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a menţionat eforturile de outreach intense către state terţe efectuate de România, evidenţiind discuţiile bilaterale recente cu omologii din India, Indonezia şi Sri Lanka, în marja Forumului Ministerial UE privind regiunea Indo-Pacific la care a participat recent, precum şi discuţiile cu statele africane.

În ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova şi sprijinul bilateral şi multilateral necesar în continuare pentru acest stat, ministrul Aurescu a subliniat contribuţia "esenţială" a României la asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova şi proiectele comune de cooperare în domeniu.

"A punctat, de asemenea, importanţa măsurilor adoptate la nivelul Uniunii Europene pentru susţinerea autorităţilor de la Chişinău, inclusiv noul regim de sancţiuni propus de ministrul român de Externe şi recent creat, precum şi misiunea civilă a UE stabilită de asemenea recent. A fost agreată coordonarea în domeniul sancţiunilor. De asemenea, ministrul Aurescu a apreciat eforturile SUA pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova. A evidenţiat, de asemenea, sprijinul constant şi ferm al României pentru parcursul european comun al Ucrainei şi Republicii Moldova", conform comunicatului.

În egală măsură, ministrul Aurescu a prezentat necesitatea implementării deciziilor Summitului NATO de la Madrid şi obiectivele României pentru reuniunea de la Vilnius, cu accent pe consolidarea apărării înaintate pe Flancul estic.

Delegaţia Departamentului de Stat a prezentat perspectivele SUA pe subiectele dezbătute, subliniind importanţa Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, precum şi rolul regional de leadership al României, precizează MAE.

De asemenea, reprezentanţii americani au reiterat angajamentul ferm al SUA pentru consolidarea rezilienţei în regiune, inclusiv pentru Republica Moldova, subliniind că SUA a crescut semnificativ asistenţa acordată pentru această ţară, inclusiv pentru securitatea sa energetică.

Totodată, oficialii SUA au subliniat sprijinul puternic pentru avansarea României în dosarul Visa Waiver.

Ei au menţionat şi interesul SUA pentru întărirea cooperării bilaterale româno-americane în regiunea Mării Negre, salutând expertiza ţării noastre şi contribuţia substanţială a României la elaborarea Strategiei SUA pentru Marea Neagră.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...