Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, vineri, înaintea ședinței BPN a PNL, că „nu s-a pus această problemă a decuplării ” de Bulgaria în vederea aderării la Schengen. Mai mult, după ce inițial, înaintea ședinței JAI, ministrul declara că „ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României e mai presus de orice”, Bode spune acum că „ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de decuplare a celor două ţări”. Ministrul de Interne a fost contrazis și de premierul Nicolae Ciucă, care a declarat că decuplarea de Bulgaria „este un demers pe care îl analizăm”.
Înaintea Consiliului JAI de joi, ministrul Lucian Bode spunea la Bruxelles că deși „suntem în parteneriat cu Bulgaria și într-o relație de bună vecinătate”, interesul României „e mai presus de orice”, dând de înțeles că în Consiliu ar putea fi cerută decuplarea de Bulgaria, ceea ce s-a și întâmplat.
La 24 de ore distanță, ministrul de Interne spune că „nu s-a pus această problemă a decuplării din două motive, unul ar fi că pentru o astfel de decizie e nevoie de unanimitate. Doi şi pentru că noi am început evaluările împreună cu Bulgaria”.
„Noi avem o relaţie foarte bună cu colegii bulgari, avem o relaţie de vecinătate, de colaborare, de parteneriat cu ei. Ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de decuplare a celor două ţări. Austria a propus un singur lucru - amânarea deciziei”, a mai precizat Bode.
Declarația lui Bode a fost contrazisă la scurt timp de premierul Nicolae Ciucă.
„Decuplarea de Bulgaria, pentru că aici este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual, (...) este un demers pe care îl analizăm, să realizăm această decuplare și să asumăm demersul care nu o ia de la început. Se discută la nivelul instituțiilor europene. Decuplarea nu a fost aprobată de Bulgaria. S-a negociat și s-a discutat cu toată lumea. Nu căutăm vinovați în interior pentru că nu facem altceva decât să dăm satisfacție celor care s-au opus aderării noastre”, a spus premierul, înaintea ședinței PNL.
Acesta a precizat că „în acest moment se discută cu instituțiile europene și cu președinția ceha pentru a identifica soluțiile imediate și de asemenea discutăm cu partea suedeză pentru că va prelua președinția de la Cehia.”
„Se discută la nivelul MAE și cu instituțiile europene care ar putea fi soluțiile și demersurile care ar putea să ducă la o decizie favorabilă. Altfel, să repunem pe agendă subiectul în condițiile în care Austria își menține decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României nu cred că este oportun să propunem un termen”, a mai declarat Ciucă.
Surse oficiale au declarat joi, pentru Digi24.ro, că bulgarii au refuzat decuplarea de România fiind supărați după declarațiile ministrului de Interne român, care a spus, înaintea Consiliului JAI că România este dispusă la orice compromis, chiar dacă a pornit la drum cu Bulgaria.
Olanda se pronunțase deja împotriva aderării Bulgariei pentru care cerea îndeplinirea unor condiții suplimentare, dar era de partea României, însă, cele două țări fiind analizate pe un dosar comun, li s-a propus bulgarilor să accepte o amânare și condiții noi: o nouă misiune de experți care să verifice frontierele și un nou raport MCV pozitiv. Bulgarii au refuzat, spunând că nu vor să fie discriminați în raport cu românii, susțin sursele citate.
Editor : Robert Kiss