Continuă șirul acuzațiilor între partenerii Coaliției de guvernare. Liderii USR PLUS sunt acuzați de șantaj de către premierul Florin Cîțu. În dispută au intervenit și maghiarii. Un document de la ministerul Dezvoltării conduse de Atilla Cseke arată că avizul pentru programul Anghel Saligny a fost solicitat pe 25 august, deși miniștrii USR PLUS neagă acest lucru. Aceștia din urmă amenință cu plecarea din cabinetul condus de Florin Cîțu dacă premierul va insista ca programul prin care primarii au acces la 50 de miliarde de lei să fie adoptat în ședința de guvern de astăzi. Despre aceste disensiuni din Coaliție a vorbit și Emil Boc la Digi24.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: Fac un apel la calm și responsabilitate în Coaliție. Am condus coaliții la fel de grele sau mai grele și e nevoie să respirăm puțin, și după aceea să luam decizia corectă.
Fac apel la USR să pună românii pe primul loc și nu congresul intern USR, sau alte cancanuri ca prioritate. România are nevoie de decizii rapide, să nu pierdem bani, iar dacă ne vom certa... Când doi se bat al treilea câștigă. Și ăla e PSD. Așteaptă să vadă că această Coaliție, ultima speranță, eșuează.
Fac apel la responsabilitate. Pentru că proiectul acesta chiar nu are o conotație politică directă. Proiectul se adresează românilor, primarilor de toate culorile politice. Pesediștii sunt cei mai avantajați, că au cei mai mulți primari. Proiectul se adresează comunităților din mediul rural fără fonduri europene. Ajută toți românii să aibă drumuri asfaltate, școli fără toalete în curte, să avem sisteme de canalizare. Ne dorim o Românie în care să trăiești cu plăcere.
Apel la calm, la responsabilitate și sunt convins că în discuțiile din Coaliție se găsesc soluții. Și azi să se adopte acest proiect care nu e nou, nu a apărut peste noapte. E discutat de 3 luni. Dacă punem România pe primul loc... să prevaleze decizia înțeleaptă.
Acest proiect trebuie să meargă mai departe și să fie aprobat. Premierul și-a făcut datoria. În discuțiile cu liderii trebuie găsită și soluția politică și tehnică de adoptare. Prin calm și responsabilitate. Nu se poate lucra în regim de ultimatum! Nu putem face politica viitorului cu politica trecutului.
După ce s-au înființat ca partid anti-PSD, să votezi cot la cot cu PSD moțiunea e autodesființare.
Să verifice îndeplinirea condițiilor legale pentru adoptare, să modifice, să actualizeze... și după aceea să îl promoveze pentru România. Nu pentru PNL, nu pentru USR, nu pentru UDMR, ci pentru modernizarea țării. Ne plângem că românii pleacă din țară. Păi, când nu avem nici această infrastrutură minimală, cum să le cerem să stea acasă? Este o chestiune de bun-simț să modernizăm acest spațiu rural, atât de drag nouă în declarații politice, dar trebuie să ne fie drag și în fapte.
Editor : Liviu Cojan