Preşedintele PMP, Traian Băsescu, cere expulzarea ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României din Ungaria, după declaraţiile ministrului de Externe ungar.
"Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. Să vă ferească Dumezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani", scrie liderul PMP, pe Facebook.
Băsescu spune că declaraţiile ministrului de Externe vin după ce a fost "încurajat" de faptul că Donald Trump, preşedintele ales al SUA, "l-a băgat în seamă" pe Viktor Orban.
"Prietene, Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite", mai scrie Băsescu, făcând referire la ocuparea Budapestei în 1919, în războiul româno-ungar.
Fostul şef de stat spune şi că poate face "o lungă listă" cu motivele pentru care maghiarii din România "ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie", însă cea mai importantă "satisfacţie" poate fi aceea că, "spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE.
Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele prin care România îşi marchează joi Ziua Naţională joi, potrivit presei ungare, relatează site-ul HungaryToday.hu.
MAE român a precizat, la solicitarea News.ro, că a luat notă ”cu surprindere şi nedumerire” de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.
”O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică”, subliniază Ministerul român al Afacerilor Externe.