Video Barna, despre dosarul DLAF trimis la DNA: Mi se reproșează că am completat trei formulare de beneficiar după încheierea contractului

Data actualizării: Data publicării:
Dan Barna în conferința în care a anunțat că USR PLUS nu îl mai susține pe Florin Cîțu ca premier.
Copreședintele USR PLUS Dan Barna. Foto: InquamPhotos / George Călin

Vicepremierul Dan Barna a declarat miercuri, într-o conferință de presă la sediul USR PLUS, că a primit din presă „bucăți” din nota de constatare a DLAF, referitoare la proiectele cu fonduri europene derulate în perioada în care era expert antreprenorial, pentru care instituția a sesizat DNA. Barna spune că DLAF îi reproșează că a completat trei formulare de beneficiar, după încheierea contractului și că respectivele contracte nu au fost completate față în față. Vicepremierul susține că a cerut DLAF nota de control, însă instituția i-a transmis că o va primi în termenul prevăzut de lege. „Nu există nicio faptă care să fie în afara legii sau de care să îmi fie teamă. Sunt foarte transparent”, a declarat Barna.

Întrebat ce face dacă DNA va începe urmărirea penală pe numele său, Dan Barna a declarat: „Sunt coordonatorul campaniei naționale „Fără Penali”. Nu trebuie să aveți nicio îndoială că în situația în care vorbim de o urmărire penală împotriva mea, nu voi ezita nicio clipă să fac ceea ce este firesc de făcut.”

Barna a explicat care sunt motivele pentru care DLAF a trimis dosarul la DNA.

„DLAF este o instituție administrativă care face verificări și dacă sunt neconcordanțe, acestea sunt trimise la DNA. Este procedura standard. În urma apariției articolului de ieri am solicitat de la DLAF să îmi transmită nota de control. Am primit ieri un mesaj în care mi se spunea că au primit cererea mea și voi primi răspunsul în termenul prevăzut de lege.

Am primit însă din spațiul media câteva fragmente din nota de control a DLAF.

În momentul de față, din bucățile din nota de control pe care le-am văzut, mi se reproșează de către DLAF că am completat trei formulare de beneficiar în plus față de cerințele necesare, astfel încât, în urma procesului de recrutare, trei persoane au avut un loc de muncă în cadrul proiectului, activitate de recrutare care a fost raportată pentru o sumă de 280 de lei. Acesta este singurul element pe care l-am identificat ca fiind reținut ca neclaritate pentru care ar fi nevoie ca DNA să poată să își exprime un punct de vedere.

În proiectele respective, de economie socială, era necesară înregistarea fiecărui beneficiar și completarea unui formular și mi se reproșează că pentru trei dintre formulare completarea nu s-a făcut față în față, așa și este, ci au fost completate după finalizarea procesului de recrutare. Se încearcă, din punctul meu de vedere grav eronat, asimilarea activității de recruatare a unor beneficiari cu completarea formularului prin care aceștia se înscriu în proiect. O activitate de recrutare presupune mult mai multe elemente.

Faptul că această activitate de recrutare a existat este confirmată în cel mai banal mod: toate cele trei persoane au încheiat contracte de muncă și au muncit timp de 2 ani.

Fapta reținută în ceea ce mă privește este că trei formulare au fost completate după încheierea contractului și că nu am semnat față în față acele formulare, cerința această și fiind eliminată de finanțator pe mai departe.

Nu știu dacă această notă a fost transmisă la DNA, urmează să fie transmisă, consider incorect să trebuiască să aflu din presă”, a explicat vicepremierul Dan Barna.

Întrebat dacă formularul de recrutare pentru sora sa a fost semnat chiar de el, Barna a răspuns afirmativ, adăugând că nota de control a DLAF arată că „nu există conflict de interese nici legal, nici formal”.

DLAF a anunțat că a trimis la DNA dosarul privind afacerea cu fonduri europene în care au fost implicați Dan Barna și sora acestuia.

„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare" (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!" (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor)”, a informat DLAF, marți.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri