„Banii europeni curg în continuare în Rusia”: Tomac cere UE să investigheze firmele care „finanțează războiul absurd al lui Putin”

Data publicării:
BUCURESTI - CONGRES FORTA DREPTEI - 20 APR
Foto: Eugen Tomac / Sursa foto: Inquam Photos/Saul Pop

Eugen Tomac atrage atenția că sunt 13 pachete de sancţiuni europene împotriva Moscovei, însă „banii europeni curg în continuare în Rusia”. Liderul PMP anunţă, marți, că a solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigaţie cu privire la aceste nereguli şi să acţioneze astfel încât sancţiunile UE „chiar să îşi atingă obiectivul”.

Eugen Tomac susține că mecanismul de impunere al acestor sancţiuni trebuie îmbunătăţit şi că este inadmisibil să permitem în continuare companiilor şi entităţilor europene să finanţeze războiul absurd al lui Putin.

”Avem 13 pachete de sancţiuni europene împotriva Moscovei, însă banii europeni curg în continuare în Rusia. Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo şi OTP sunt băncile care pot preda masterclass-uri despre sustragerea de la implementarea sancţiunilor. Profiturile lor vorbesc de la sine. În 2023, aceste bănci au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro, de trei ori mai mari decât în 2021 şi au fost generate în parte de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din Rusia - aşa cum arată o analiză a Financial Times”, scrie Tomac pe Facebook.

Potrivit acestuia, ”problema este că toate aceste profituri înregistrate au dus la plata a aproximativ 800 de milioane de euro în taxe către Rusia, o creştere semnificativă de la 200 de milioane de euro înregistrare în 2021”.

”În urma sancţiunilor internaţionale impuse asupra băncilor ruseşti, ca de exemplu imposibilitatea de a primi şi trimite plăţi Swift, aceste bănci străine au reprezentat o gura de aer pentru ruşi, deoarece lor nu li se aplicau aceste restricţii. Şi aşa înţelegem modul în care companiile europene rămase în Rusia ajută Kremlinul să menţină stabilitatea financiară în ciuda sancţiunilor occidentale şi practic, subvenţionează maşinăria de război a lui Putin”, spune Eugen Tomac.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Liderul PMP se întreabă ”de ce există în continuare entităţi scutite de implementarea sancţiunilor în condiţiile în care Comisia Europeana l-a desemnat pe David O’Sullivan în calitate de trimis special internaţional pentru punerea în aplicare a sancţiunilor UE?”

”Este evident că mecanismul de impunere al acestor sancţiuni trebuie îmbunătăţit. Este inadmisibil să permitem în continuare companiilor şi entităţilor europene să finanţeze războiul absurd al lui Putin. Am solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigaţie cu privire la aceste nereguli şi să acţioneze astfel încât sancţiunile UE chiar să îşi atingă obiectivul”, mai spune Eugen Tomac.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri