Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv, luni, pentru fostul secretar general al Guvernului Eugen Bejinariu, acuzat de abuz în serviciu în dosarul Microsof, dar votul în plen a fost amânat din lipsă de cvorum.
ACTUALIZARE 16:15 Şedinţa de plen în care trebuia să se voteze cererea DNA pe numele deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat că în sală sunt prezenţi doar 130 de deputaţi, deci cvorumul de şedinţă nu a fost asigurat.
Pentru ca şedinţa de plen să aibă cvorum, în sală trebuia să fie prezenţi cel puţin 177 de deputaţi din cei 353 de deputaţi.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost convocat pentru luni, la ora 15, să stabilească data unei noi şedinţe de plen.
Eugen Bejinariu trebuia să afle luni după-amiază dacă poate fi urmărit penal în dosarul Microsoft 2. După ce deputaţii jurişti şi-au dat acordul, raportul lor urma să fie dezbătut în plen, cel care trebuie să dea votul final.
Procurorii îl acuză pe fostul şef al Secretariatului General al Guvernului de abuz în serviciu. În 2004, ar fi iniţiat şi susţinut hotărârile de guvern pentru încheierea contractului pentru licenţele IT şi tot el ar fi semnat primul contract între statul român şi companie. Aşa s-ar fi ajuns la prejudicierea bugetului cu aproape 69 de milioane de dolari, susţin anchetatorii.
Deputații din comisia juridică s-au pronunțat cu 11 voturi pentru în favoarea începerii urmăririi penale. Cinci au fost împotrivă și două anulate.
Avizul este doar consultativ, urmând ca la ora 16.00 să fie luată decizia dacă Eugen Bejinariu își păstrează sau nu imunitatea.
Potrivit DNA, Eugen Bejinariu „ a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice”.
Procurorii îl mai acuză că „a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat” și că „a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică”.
„În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, susține DNA.