AUR anunță că va participa la consultările cu Marcel Ciolacu privind data prezidențialelor. Cine va face parte din delegație

Data actualizării: Data publicării:
george simion aur
George Simion, liderul AUR. FOTO: Inquam Photos/George Călin

Alianța pentru Unirea Românilor a anunțat că va participa luni, de la ora 11.00, la consultările anunțate de premierul Marcel Ciolacu privind data alegerilor prezidențiale din acest an.

Potrivit unui comunicat transmis de către formațiune, din delegație vor face parte președintele partidului, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere, Claudiu Târziu și prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

Totodată, AUR acuză coaliția PSD-PNL de „iresponsabilitate”.

"AUR condamnă lipsa de asumare a prim-ministrului Marcel Ciolacu, precum şi iresponsabilitatea coaliţiei PSD-PNL în privinţa modului deficitar în care cele două partide conduc ţara şi au organizat alegerile din 9 iunie, iar acum jonglează, după propriile interese politice, cu data alegerilor prezidenţiale", se mai arată în comunicatul formațiunii.

Ciolacu a chemat partidele la discuții în condițiile în care PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un acord privind calendarul alegerilor, iar în ultimele zile a avut loc un război al declarațiilor între cele două partide.

Inițial, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie, dar liberalii s-au răzgândit și vor acum organizarea scrutinului în noiembrie, la fel ca acum 5 ani.

Kelemen Hunor: Varianta corectă pentru primul tur este sfârșitul lunii noiembrie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, 28 iunie, că varianta corectă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale este 30 noiembrie pentru primul tur de scrutin şi 8 decembrie pentru turul al doilea.

"Eu cred că cealaltă variantă ar fi primul tur undeva la sfârşitul lunii noiembrie, 30 noiembrie, şi pe 8 decembrie turul doi. Deci este o variantă corectă, din punctul meu de vedere, şi dacă va fi o întâlnire eu voi susţine acest calendar, această variantă", a afirmat Kelemen Hunor, într-o emisiune la RFI.

Potrivit lui Kelemen Hunor, ar fi trebuit să se meargă pe decizia luată deja.

"Pentru mine rămâne această întrebare - cum poţi să ai încredere în cei care au anunţat un calendar şi îşi schimbă cuvântul, nu îşi respectă cuvântul dat? Nu este prima dată. (...) Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să meargă pe decizia luată. Am în faţa mea decizia Biroului Politic Naţional al PNL, în care ei au anunţat 15 septembrie şi 29 septembrie. (...). Până la urmă, eu cred că undeva în noiembrie vom avea alegeri, pentru septembrie deja am pierdut posibilitatea de a organiza alegeri", a precizat liderul UDMR, citat de Agerpres.

Consultări pentru data alegerilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că de luni îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că "ţopăiala" pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

"Ca premier al României am obligaţia de a nu favoriza un partid sau o coaliţie. Astăzi, practic, ieşim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova HG-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice, pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Top 5 expresii din limba bulgară pe care trebuie să le știi în vacanță. Așa te vei descurca de minune în...
Digi FM
Ion Iliescu: „A fost un om de cultură formidabil”
Pro FM
Dakota Johnson, la concertul Coldplay de la Glastonbury, după zvonurile privind despărțirea de Chris Martin...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
O iubire cât o viață. Marea poveste de dragoste dintre Ileana Stana-Ionescu și soțul ei: „Prima oară, nu mi-a...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"