Augustin Zegrena, fost președinte al CCR, a declarat, la Digi24, că demersul președintelui Iohannis, de a sesiza CCR cu privire la bugetul pe 2019, este unul „logic și constituțional” și, deși nu a fost niciodată admisă o sesizare pe legea bugetului, în acest caz „se poate întâmpla ca CCR să admită” cererea președintelui.
„Este un demers logic și constituțional, președintele poate cere CCR, s-a mai întâmplat în decursul anilor. Niciodată CCR nu a admis o sesizare pe legea bugetului, dar motivele președintelui, dacă sunt verificabile, se poate intâmpla ca CCR să admită sesizarea.
Dacă legea este găsită neconstituțională, ea se retrimite la Parlament, judecătorii CCR trebuie să verifice doar dacă în acea lege s-au încălcat principii constituționale.
Dacă CCR va constata elemente de neconstituționalitate, va retrimite legea la Parlament, iar Parlamentul trebuie să facă o altă dezbatere. Există un text în Constituție care spune că nu poți să te angajezi în cheltuieli bugetare fără să arăți sursa, asta este doar pentru legea bugetului.
De obicei, când CCR a fost sesizată cu astfel de legi s-a judecat foarte repede, pentru că se întâmpla în preajma Crăciunului și CCR, că să nu rămână țara fără buget, o soluționa repede. Și de data această CCR va găsi o soluție rapidă, problema va fi în Parlament”, explică Augustin Zegrean, fost președinte CCR.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că va sesiza Curtea Constituțională a României cu privire la proiectul de buget pe anul 2019.
Legat de protestul judecătorilor, fostul președinte CCR a explicat că procesele se vor amâna, din această cauză.
„Nu mă surprinde că judecătorii protestează pentru că fac parte din puterea Judecătorească, este una dintre cele 3 puteri separate ale statului și nu e normal ca puterea Executivă să aibă mereu ingerințe în puterea judecătorească”, precizează Augustin Zegrean, la Digi24.