În septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că parlamentarul a propus şi a avizat angajarea în baza unui contract individual de muncă a soţiei sale, Erzsebet Mate, la biroul parlamentar din Cluj.
Contractul a fost încheiat pentru perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011.
În aceste condiţii, inspectorii de integritate au dispus atunci sesizarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a-l cerceta pe Andras-Levente Mate pentru infracţiunea de conflict de interese.
Cât a câștigat soția deputatului
Procurorii Parhetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Mate Andras Levente, pentru conflict de interese, după ce soția sa a fost angajată, la propunerea deputatului maghiar, de către Camera Deputaților prin contract individual de muncă pentru perioada 16.03.2010 – sfârșitul mandatului de deputat. Contract de muncă care a fost avizat chiar de către acesta.
„În baza contractului de muncă astfel încheiat, soția deputatului Mate Andras-Levente a încasat, în perioada martie 2010-ianuarie 2011, suma totală de 5.508 lei”, arată comunicatul Ministerului Public.
„Am angajat-o timp de şase luni, cu câte 500 de lei lunar”
Deputatul a declarat că a venit să depună nişte acte.
Referitor la angajarea soţiei sale, el a spus că aceasta lucra în jurnalistică şi contractul a fost încheiat pentru timp de şase luni, cu 500 de lei lunar.
„Am zis să lucreze mai bine la mine. Nu văd nicio problemă. O puteam angaja fără nicio problemă”, a susţinut parlamentarul.
El a subliniat că susţine menţinerea ANI, dar a subliniat că agenţia ar trebui să funcţioneze ca departament în cadrul Corpului magistraţilor sau a parchetului, nu ca o instituţie cu funcţionari publici.
Actele eliberate de ANI sunt administrative, iar un act administrativ nu poate restrânge un act constituţional, a motivat parlamentarul.
El a apreciat că, în raport cu salariile profesorilor şi ale medicilor, veniturile inspectorilor ANI sunt foarte mari.