„Sunt două elemente. Pe de o parte, în jur de 65% dintre comunele României nu sunt autostenabile. Motiv pentru care, primarii respectivi, dacă vor folosi bani pentru ziua primarului, vor folosi fie de la consiliul județean, fie de la guvern. Este o modalitate directă prin care se pregătește campania electorală, partidele nu știu să joace altfel. Dacă va fi în februarie, va fi debutul campaniei electorale pentru europarlamentare. Cetățeanul nu cred că va fi interesat cine va fi europarlamentar, mai ales că va fi vorba de o listă. Și atunci se pornește o campanie de acest gen, extrem de vagă, despre care nimeni nu știe exact despre ce este vorba, dar este cu mici, cu sarmale, cu vin”, a susținut politologul Andrei Țăranu.
Primarii îi fac pe deputați și pe senatori să existe, iar aceștia le întorc serviciul în perioada dinaintea campaniei electorale, a mai spus Andrei Țăranu.
„Din nefericire, faptul că avem atât de des campanii electorale a generat această nevoie permanentă de a-ți ține primarii aproape. Primarul devine motorul electoral al tuturor partidelor”, a mai spus politologul.
La patru zile după Valentine's Day, ar putea urma altă sărbătoare: ziua primarilor din România. Aceasta este iniţiativa unui parlamentar. Edilii ar putea organiza pe 18 februarie, în cinstea lor, petreceri pentru toti cetăţenii din localitate, plătite cu bani de la buget.
Alegerile pentru un nou Parlament European sunt programate între 22 şi 24 mai 2014.