ANALIZĂ Cum se vor împărţi voturile Dianei Şoşoacă după eliminarea sa din cursa prezidențială. Ce arată sondajele PSD, AUR şi USR

Data actualizării: Data publicării:
Diana Șoșoacă.
Diana Șoșoacă. Inquam Photos / George Călin

După ce Curtea Constituţională a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru Cotroceni, a rămas o întrebare-cheie: către ce candidat se vor duce voturile liderului SOS România? Mai ales că electoratul său se ridică la cel puţin 500.000 de votanţi, cifre confirmate la alegerile europarlamentare din iunie. Strategii PSD susţin că George Simion nu va putea transfera voturile Dianei Şoşoacă pentru că electoratele AUR şi SOS România „se detestă profund”, potrivit cercetărilor sociologice. În schimb, sondajele AUR, USR şi PNL arată că George Simion este a doua opţiune pentru electoratul SOS România, susţin surse politice pentru News.ro. În acest scenariu, şansele lui Simion de a prinde finala prezidenţială ar creşte, iar principalul beneficiar ar fi, prin ricoşeu, Ciolacu, după modelul Iliescu-Vadim Tudor din 2000.

Simion, în turul II

George Simion este perceput drept marele câştigător politic după decizia CCR privind descalificarea Dianei Şoşoacă din cursa electorală. Şi, la pachet cu George Simion, candidatul PSD Marcel Ciolacu. Explicaţia succintă: rămaşi fără candidat, votanţii Dianei Şoşoacă s-ar îndrepta către liderul suveranist cu cele mai mari şanse de a intra în turul doi, deci spre candidatul AUR. Apoi, în condiţiile în care voturile bazinului naţionalist nu se vor disipa, George Simion ar putea intra în turul doi cu candidatul PSD Marcel Ciolacu, într-o reeditare a finalei prezidenţiale din anul 2000, Iliescu versus Vadim Tudor. Practic, ar fi scenariul care l-ar transforma pe Marcel Ciolacu în favorit pentru Cotroceni. Surse din conducerea PSD susţin însă că sondajele comandate de partid arată că electoratul AUR şi electoratul SOS România „pur şi simplu se detestă”, deci George Simion nu va profita de retragerea forţată a rivalei sale politice.

„Voturile Dianei Şoşoacă se vor împărţi între mai mulţi candidaţi, deci descalificarea sa nu va influenţa major rezultatul alegerilor. În acest moment, Marcel Ciolacu e în finală, iar pe partea dreaptă sunt mai mulţi candidaţi umăr la umăr”, susţine unul dintre strategii PSD.

Un adversar comod pentru Ciolacu

În schimb, liderii social-democraţi admit că George Simion ar fi cel mai comod adversar pentru Marcel Ciolacu. „Da, am câştiga lejer cu Simion în finală, dar datele arată că Marcel Ciolacu i-ar învinge şi pe Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi. Cea mai strânsă finală ar fi cu Geoană”, explică sursele citate.

Imediat după ce a fost descalificată, Diana Şoşoacă a intrat în direct pe reţelele sociale şi l-a numit pe George Simion „trădător”. De asemenea, în aceeaşi intervenţie online, apropiaţii Dianei Şoşoacă au pornit un val de jigniri la adresa liderului AUR, iar mulţi dintre urmăritori aprobau, prin comentariile postate, comportamentul agresiv al liderilor de partid.

„Răul cel mai mic”

Pe de altă parte, surse politice din AUR susţin că George Simion deja le-a transmis liderilor din teritoriu că a devenit favorit pentru turul doi, în condiţiile în care votul suveranist nu va mai fi divizat. Practic, George Simion încearcă să atragă o parte a suporterilor Dianei Şoşoacă pozând în „răul cel mai mic”, comparativ cu restul candidaţilor. „Aici e una din cheile primului tur de scrutin. Cât va reuşi să rupă George Simion de la Şoşoacă? Mai ales că Simion e umăr la umăr cu Geoană, Lasconi şi Ciucă. Studiile noastre arată că George Simion ar putea atrage jumătate din votanţii Dianei Şoşoacă”, susţin surse din conducerea AUR.

Citește și: Explicațiile unui fost judecător CCR, după ce BEC a respins a doua candidatură a lui Șoșoacă: „Nu avea ce altă soluție să dea”

Ce spun sondajele PSD, AUR şi USR

Sondajele comandate de PNL şi USR dezvăluie că o mare parte dintre votanţii Dianei Şoşoacă îl indică pe George Simion ca opţiune secundară de vot. Concret, datele primite de USR şi consultate de News.ro arată că 42,7% dintre votanţii SOS România, pe lângă Diana Şoşoacă, ar pune ştampila şi pe George Simion dacă ar avea şi a doua opţiune de vot. De asemenea, candidatul USR Elena Lasconi ar fi votată de 15,4% din electoratul SOS România, în timp ce Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Mircea Geoană adună fiecare în jur de 6% din voturile Dianei Şoşoacă.

Un avantaj pentru Lasconi

Deşi, la prima vedere, votanţii SOS România sunt total diferiţi de votanţii USR, echipa Elenei Lasconi se aşteaptă să atragă un procent consistent din voturile Dianei Şoşoacă.

„Electoratul anti-sistem se va îndrepta către Elena Lasconi. Ciolacu şi Ciucă sunt însuşi sistemul, George Simion nu e perceput ca suficient de radical, iar Geoană a trecut prin PSD şi NATO, ambele organizaţii contestate de votanţii Dianei Şoşoacă. În schimb, Elena Lasconi, deşi criticată pentru poziţionarea conservatoare, are acum un avantaj. Iată că ia şi cruciuliţele pot decide finala”, susţin surse din conducerea USR.

Favorizat Simion

Liberalii i-au acuzat public pe partenerii din PSD că încercă să-l împingă pe George Simion în turul doi astfel încât să-i garanteze victoria lui Marcel Ciolacu. Ar fi primul succes al PSD la prezidenţiale după o aşteptare de 20 de ani. În toate sondajele, George Simion şi Nicolae Ciucă sunt despărţiţi doar de marja de eroare, prin urmare voturile Dianei Şoşoacă ar putea face diferenţa între finala prezidenţială şi neant politic. Cum Nicolae Ciucă nu poate atrage masiv din voturile SOS România, eliminarea Dianei Şoşoacă îi oferă un avantaj lui George Simion.

Partidul SOS România, condus de Diana Şoşoacă, a obţinut peste 420.000 de voturi la alegerile europarlamentare din luna iunie reuşind să depăşească la limită pragul electoral de 5%. Potrivit sondajelor dedicate alegerilor prezidenţiale, Diana Şoşoacă a oscilat între 7% şi 11% intenţie de vot, la mai puţin de 5 procente în spatele lui George Simion.

După decizia CCR, Diana Şoşoacă a anunţat că intenţionează să candideze pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 Decembrie. Pe fondul victimizării, Diana Şoşoacă ar putea trece pragul electoral şi la alegerile legislative. Un scor de minimum 5% i-ar asigura partidului SOS România nu mai puţin de 20 de mandate în Camera Deputaţilor şi 10 în Senat.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Județul din România unde majoritatea locuitorilor nu au de muncă și trăiesc din ajutoare sociale, având cel...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Cum a pornit rivalitatea dintre Diddy și 50 Cent. O piesă dură în 2006, acum un documentar despre acuzațiile...
Film Now
Sophie Turner și fratele său din „Game of Thrones” vor juca împreună într-un film horror: „Nu poți să nu-l ai...
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Newsweek
EXCLUSIV Sute de mii pensionari fără pensie sau cu pensie greșit calculată. Eroare la nivel național
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Al Pacino a dezvăluit că aproape a murit de Covid: „Nu aveam puls!” Ce s-a întâmplat când a deschis ochii...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”