Subiectul amnistiei şi graţierii - atât de dezbătut în ultima vreme - nu este o noutate pe agenda parlamentarilor. E suficient sa ne uităm la ultimii patru ani pentru a vedea că nu e prima oară când se vorbeşte despre scoaterea din închisoare a anumitor deţinuţi. E poate însă prima dată când o asemenea perspectivă provocă tensiuni atât de mari şi scoate lumea în stradă.
În octombrie 2014 de exemplu, un referat al procurorilor scotea la iveală o discuţie între Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova despre iniţierea unei legi a amnistiei şi graţierii. Concluzia discuţiei a fost că proiectul trebuie redactat la Ministerul Justiţiei, condus în acea perioadă de Robert Cazanciuc. Fostul ministru a negat că ar fi fost vreodată contactat în acest sens.
„Nu m-a contactat nimeni. Nu pot să împiedic oamenii să vorbească despre ministrul Justiției. Fiecare e liber să facă acest lucru. Și presa vobește de bine sau de rău. N-am ce sa fac decât să iau act”, declară Robert Cazanciuc, ministrul Justiției.
Numele ministrului Justiţiei apare în dosarul în care fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, este acuzat că ar fi încercat să afle dacă este interceptat de DNA sau SRI. Mai mult, ar fi apelat la senatorul Dan Şova pentru a-i cere să iniţieze un proiect al amnistiei şi graţierii şi să modifice legea infracţiunilor de corupţie.
V. Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef.
D. Şova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.
V. Hrebenciuc: Exact.
D. Şova: Modificaţi legea.
V. Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.
D. Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei, cu inteligenţă.
V. Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.
D. Şova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.
(Sursa: referat DNA)
Preşedintele de atunci al Înaltei Curți de Casație și Justiţie, Livia Stanciu, a declarat că nu se impune o lege a graţierii şi nici modificarea articolelor care pedepsesc faptele de corupţie.
„Nu se impune o lege a amnistiei, nicio lege de grațiere și nici abrogarea dispozițiilor lui 13, nici 13 indece 1 din legea 78 pe 2000”, afirma Livia Stanciu, președintele curții supreme.
Viorel Hrebenciuc este cercetat chiar pentru infracţiunea din legea pe care dorea să o modifice. În plus, acesta mai este urmărit penal şi în alte două dosare pentru infracţiuni de trafic de influenţă şi abuz în serviciu.