Amendamentul propus de Victor Ponta a fost adoptat de Consiliul Naţional, iar şeful PSD spune că documentul produce efecte imediate, chiar dacă nu a trecut încă de votul Congresului. "Amendamentul Ponta" scoate, teoretic, din partid orice membru care are probleme cu legea. De exemplu, un ministru arestat preventiv îşi pierde funcţia. Iar dacă un social-democrat e condamnat în primă instanţă, sancţiunea este pierderea funcţiei politice şi suspendarea din partid. O condamnare definitivă duce la excluderea din PSD.
Victor Ponta: „Din momentul adoptării de Consiliul Naţional produce efecte politice, nu juridice. Aşa cum, din păcate, Vâlcov s-a retras din funcţie, dacă va fi orice altă situatie prevăzută în rezoluţia adoptată de consiliu se va proceda în consecinţă”.
Amendamentul lui Victor Ponta s-ar putea lovi la Congres de votul liderilor social-democraţi nemulţumiţi de sancţiunile propuse.
Lia Olguţa Vasilescu: „Domnule prim-ministru, s-ar putea să ne trezim în situaţia în care nu vom mai avea nicio funcţie de conducere primari sau preşedinţi de consilii judeţene”.
Alţi lideri din ţară cred că "amendamentul Ponta" e preţul pe care PSD trebuie să îl plătească dacă vrea să convingă electoratul că a înţeles mesajul de la prezidenţiale.
Gheorghe Nichita: „Dau un mesaj, ne dorim să schimbăm ceva în România, să fim expuşi în continuare cu patimile noastre, pentru a fi judecaţi”.
Ecaterina Andronescu: „Şi eu cred că trebuie să fie acceptat, pentru că este importantă ideea şi organizaţia trebuie să meargă mai departe”.
Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu este unul dintre liderii partidului vizaţi de sancţiunile din noul statut deoarece este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft.
Lista liderilor PSD care au probleme cu Justiţia începe de la vârful partidului. De la numărul 2 în PSD, Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul "Referendumul".