„E vreo lege formală încălcată de faptul că ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, că mama lui a fost ani de zile avocatul acestei companii (miniere – n.r.)? Nu știu dacă mai e și acum, oricum, în 2012, mama lui era avocatul acestei companii. E vreo lege încălcată? Nu formal, pentru că în această secundă, în care el a semnat și a inițiat proiectul de lege, el în această secundă nu este în conflict de interese. Dar anul trecut ar fi fost”, a afirmat Alina Mungiu-Pippidi, președintele Societății Academice din România (SAR), la „Kilometrul 0” de la Digi24.
Expertul anticorupție a explicat că există țări în care legislația prevede termene mai lungi, de trei ani înainte și după mandat, în care aleșii nu trebuie să aibă un astfel de gen de relații, care să ducă la constatarea unui conflict de interese.
„Este net că este în conflict de interese. Și cu toate astea, premierul îi încredințează lui să rezolve această chestiune, deci îi e dată lui la Marile Proiecte, el nu numai că semnează, dar se duce la comisia parlamentară, pledează... Acest lucru e conflict de interese pe față”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.
Președintele SAR a adus ca argument pentru cazul Dan Șova cercetările procurorilor în cazul parlamentarilor Varujan Vosganian și Adrean Videanu. „Este o anchetă că ar fi favorizat pe domnul Ioan Nicolae într-o chestiune care nu era directă de bani, era o subvenție a ministerului. Este o chestiune absolut identică cu asta cu Roșia Montană. Deci, practic, Șova, Rovana Plumb (ministrul Mediului – n.r.) și cu Barbu (ministrul Culturii – n.r.), cu proiectul inițiat de ei, dac cam același lucru și pot fi acuzați de aceleași lucruri, că aștia nu sunt acuzați de corupție, Videanu și Vosganian sunt acuzați de abuz în serviciu și nu știu ce. Exact acest gen de acuzație, după părerea mea, se va face și contra celor care au promovat proiectul azi. Dacă nu azi, mai târziu”, a spus Alina Mungiu-Pippidi.