Deputatul PNL Alexandru Muraru, liderul filialei liberale din Iași, a anunțat că a sesizat oficial Poliția și Parchetul pentru demolarea „ilegală şi barbară a imobilului simbol a istoriei Iașului - Hanul Trei Sarmale”.
„Am sesizat oficial Poliția și Parchetul pentru demolarea ilegală şi barbară a imobilului simbol a istoriei Iașului - Hanul Trei Sarmale.
Ca ieșean și ca fost director al Institutului Național al Patrimoniului, am primit cu indignare vestea demolării Hanului Trei Sarmale, clădire cu puternică încărcătură simbolistică pentru istoria culturală a Iașului. Chiar dacă această construcție nu a fost clasificată în categoria monumentelor istorice, aceasta a fost mereu parte a tezaurului arhitectural și contribuit la identitatea patrimonială a Iașului.
Nu știu dacă există ieșean care să nu fi avut măcar o dată ocazia să pășească pe treptele Hanului Trei Sarmale sau să nu treacă pe lângă acesta fără să aibă un moment de admirație pentru aura nostalgică a clădirii de odinioară.
Intrarea abuzivă și neautorizată cu buldozerul peste una din cele mai emblematice repere istorice ale Iașului trebuie supusă rigorilor legii iar autoritățile trebuie să elucideze cât mai repede circumstanțele în care s-a produs actul de distrugere iremediabilă a Hanului Trei Sarmale.
Luând în considerare faptul că proprietarul nu avea autorizație de demolare iar prin actele emise de autoritățile locale acesta era răspunzător pentru efectuarea lucrărilor de reparații capitale, reabilitare, extindere și refuncționalizare, se întrunesc elemente de suspiciune pentru încălcarea legii.
Din acest motiv, am luat decizia să sesizez autoritățile competente în vederea declanșării unei anchete care să elucideze intervenția ireversibilă asupra clădirii Hanului Trei Sarmale, cu mesajul clar că respectarea legislației în domeniu nu este opțională.
Primăria Municipiului Iași trebuie să facă ordine în cadrul departamentului de urbanism, astfel încât acest serviciu să iasă din pasivitate și să pună de urgență toate documentele de interes la dispoziția publicului și a organelor de anchetă pentru a face claritate în acest caz”, arată un comunicat al președinteluin PNL Iași, Alexandru Muraru.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Prima menţiune documentară a Hanului Trei Sarmale este un act de judecată din perioada anilor 1675 -1680, prin care doi negustori armeni dezbăteau arendăşia localului, conform Agerpres.
De-a lungul timpului, a trecut în posesia mai multor proprietari.
În anul 1948, hanul a fost naţionalizat, iar în 1969, clădirea, aflată deja în ruină, a fost trecută în administrarea Oficiului Naţional de Turism (ONT), care în 1970 l-a demolat şi reconstruit la o dimensiune de trei ori mai mare. Lucrările de renovare au fost efectuate după planurile arhitectului I. Costinescu, iar hanul şi-a redeschis porţile în vara anului 1971.
După 1989, hanul a devenit proprietatea SC Turism Moldova SA, dar aceasta a fost acţionată în instanţă de urmaşii ultimului proprietar (Dumitru, unul dintre fraţii Luca) cerând restituirea hanului, astfel că în 2007, acesta a fost retrocedat copiilor lui Dumitru Luca.
Zece ani mai târziu, în 2017, Hanul „Trei Sarmale" a fost achiziţionat, în urma unei licitaţii, de firma Fio Grup Company SRL deţinută de omul de afaceri Marian Panaite. Hanul are o suprafaţă de 770 de metri pătraţi şi un teren aferent de 2.000 de metri pătraţi. De asemenea, are o terasă acoperită de 71 de metri pătraţi, dar şi o anexă de peste 270 de metri pătraţi.
În 2018, Consiliul Local Iaşi a aprobat un proiect de Plan Urbanistic Zonal ce prevede modernizarea Hanului „Trei Sarmale" şi construirea unui hotel în imediata apropiere, potrivit https://apix.ro. Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiţionale moldoveneşti şi prevede o extindere semnificativă, cu 16 camere şi 3 apartamente la mansarda hanului, dar şi cu un al doilea restaurant şi locuri de parcare. De asemenea, planul urbanistic prevede construirea, în imediata apropiere a hanului, a unei clădiri cu spaţii comerciale, spaţii de cazare în regim de hotel şi/sau locuinţe.
Lucrările de modernizare au obţinut aprobarea în decembrie 2021.
Editor : A.C.