„Nu are ce căuta Guvernul să stabilească cuantumul taxelor locale (...) Nu are ce căuta Guvernul să spună ce număr de personal trebuie să angajezi la primărie”, a spus Marian Oprișan.
Opinia lui Marian Oprişan nu este una singulară, iar nemultumirea primarilor nu este legată doar de majorarea taxelor locale.
Unii dintre aleșii locali spun că mulți oameni nu vor putea plăti taxe mai mari, deoarece au, oricum, venituri mici.
„Noi nu o să mărim taxele şi impozitele locale. Indexările cu rata inflaţiei pot fi obligatorii, dar majorări de taxe şi impozite nu vom face”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
„La Ploiești, în ceea ce privește persoanele fizice care dețin o singură proprietate, nu se va pune în discuție mărirea taxelor și impozitelor locale”, spune și edilul Ploieștiului, Iulian Bădescu.
Radu Mazăre, Primarul Constanţei, a spus că va crește taxele doar dacă va fi obligat: „Poate o actualizare, cu inflaţia, nu ştiu. Dar, în orice caz, eu sunt împotriva creşterii taxelor. (...) Dacă sunt obligat , sunt obligat, nu am ce să fac”.
„La Cluj nu am în vedere pentru 2014 implementarea acestei măsuri (...) Această măsură a Guvernului este una diabolică, perversă, şi care bagă din nou mâna în buzunarul cetăţeanului”, a spus la rândul său primarul Clujului, Emil Boc.
Klaus Johanis, primarul Sibiului, se declară de asemenea împotriva creșterii taxelor.
„Impozitul local pentru persoane fizice în Sibiu, de când sunt eu primar, a fost tinut la cel mai mic nivel posibil din legislație și asa o să rămâna atâta vreme cât fac eu proiectul de buget”, a spus el.
Alții, însă, spun că taxele mai mari încasate de la populaţie vor ajuta la dezvoltarea de noi investiţii.
Guvernul a decis că primarii pot majora, după cum vor, impozitele şi taxele locale pentru persoanele fizice. Prin schimbarea Codului Fiscal, Executivul vrea să scoată plafonul maxim de 20 la sută până la care autorităţile puteau să crească taxele. Pragul rămâne însă neschimbat pentru firme.