De la Cultură la Agricultură, ori de la Politică Externă la Mediu, fenomenul traseismului în comisii pare noua strategie a partidelor pentru a prelua controlul.
De la începutul acestei legislaturi şi până acum, din totalul de 554 de parlamentari, 129 au schimbat comisia în care activau. Cei mai mulţi au făcut o singură astfel de mişcare, însă sunt şi aleşi care, în doi ani şi jumătate de mandat, s-au răzgândit de şase ori în privinţa domeniului în care sunt experţi.
Un exemplu este deputatul PSD Doina Pană. A fost la început în Comisia pentru Politică Externă. A trecut pe la Transporturi, Învăţământ, Egalitate de Şanse şi s-a oprit la Mediu.
„Comisia cea mai apropiată este cea de învăţământ pentru că e domeniul meu. Chiar dacă sunt inginer, eu 30 de ani am lucrat într-un colegiu tehnic. Opţiunea este a deputatului și pe urmă, în funcţie de numărul de solicitări. se face o echilibrare. Trebuie să reflecte pregătirea lui”, a spus Doina Pană, deputat PSD. Specialiştii îi contrazic, însă, pe parlamentari.
„Aceste cazuri în care ei decid aceste schimbări sunt mai degrabă excepţii. Cel mai puţin, în opinia noastră, are legătură cu specializarea parlamentarului şi cu orientarea lui în funcţie de background-ul profesional pe care îl are. Fenomenul este profund influenţat de agenda partidului şi de miza pe care o au anumite acte normative care se duc şi care au nevoie de rapoarte de la o comisie importantă sau nu”, a spus Violeta Alexandru, director al Institutului pentru Politici Publice.
În topul parlamentarilor multidisciplinari este şi deputatul social-democrat Dorel Gheorghe Căprar. Este licenţiat în drept, dar nu a ajuns în Comisia Juridică. S-a plimbat, în schimb, pe la alte cinci comisii, de la Apărare la Afaceri Europene.
„Sunt parlamentari care au şi evitat, pe fondul dezbaterilor publice, despre conflictele de interese şi incompatibilităţile şi suspiciunea de a nu fi interpretat ca fiind exact într-o comisie care are legătură cu propriile afaceri, care au şi evitat să se ducă spre respectivele comisii, deşi aparent aveau pregătirea necesară”, a mai spus Violeta Alexandru.
Traseismul la comisii este practicat în primul rând de partidele de la Putere, au observat comentatorii politici, însă Opoziţia se repoziţionează rapid, în funcţie de schimbările aleşilor din arcul guvernamental. Aşa se face că jumătate din cei 129 de parlamentari care şi-au schimbat comisia sunt de la Putere şi jumătate de la Opoziţie.