Video Alexandru Cumpănașu, cu arma în studioul TVR. Ce transmite acest gest în campania electorală?

Data actualizării: Data publicării:
cumpanasu cu arma la tvr

Alexandru Cumpănaşu candidează independent la președinția țării și declară război clanurilor. Pasionat de tir, el a făcut o demonstrație de tras la țintă la televiziunea publică, unde a venit cu copia din plastic a unei arme de asalt și a tras în studio în niște baloane agățate de unde perete. Fie ea și copie, cu aer comprimat, această armă nu e una sportivă, ci una care se folosește în uciderea oamenilor. Scena, extrem de controversată, cu atât mai mult cu cât a avut loc într-o emisiune electorală la televiziunea publică, a fost comentată de invitații „Jurnalului de Seară” - jurnaliști, politicieni, analiști.

Ce spun jurnaliștii

Sebastian Zachman, Adevărul: E înfricoșător să vezi o armă, fie ea și o copie, într-un studio de televiziune. Ironic, ca să nu spun tragic, este că acest candidat a intrat în cursa prezidențială tocmai blamând clanurile interlope și violența din întreaga țară, violență și fărădelege care au dus la dispariția nepoatei sale. E absolut înfiorător. Domnul Cumpănașu crede că a avut umor.

Cătălin Striblea, Digi FM: Ce faci cu astfel de armă și de ce vii cu ea la televizor? Nici nu trebuia să-l primească cu ea la televizor. Dacă am ajuns într-o logică în care argumentele nu-și mai iau rostul... Pot să înțeleg jocurile astea de televiziune, dar există jocuri și jocuri. Doamna prim-ministru a jucat tenis de masă. În România nici măcar nu avem o tradiție a armelor, cum e în SUA.

Sebastian Zachman: Uitați-vă cum se ia în serios Alexandru Cumpănașu și încearcă să împuște toate baloanele de acolo!

Cătălin Striblea: Pentru mine sunt interesante și imaginile cu doamna Dăncilă (care primește o sabie de samurai de la Dorel Căprar, liderul PSD Arad). Săbiile astea în România sunt săbiile cu care se bat băieții ăștia când vine vorba de bătăi între interlopi în România. Cred că e un simbol potrivit la PSD. Adică după cei trei ani ai dlui Dragnea, la final să primești o sabie de samurai e ca și cum ți-ai fi îndeplinit datoria față de anumite grupuri de-astea, care într-un fel sunt recunoscătoare guvernului PSD.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: De ce e nevoie de săbii samurai și arme de foc mimate într-un studio de televiziune?

Sebastian Zachman: Metafora e că ar trebui să-și doboare adversarii politici, însă mă uit că cel care i-a înmânat arma dnei Dăncilă a fost la un moment dat președintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaților, un domn care își dorea din tot sufletul să fie ministru al apărării.

Cătălin Striblea: I-a dat și o icoană după aceea, parcă suntem la Ștefan cel Mare. Dacă era într-un muzeu, era o chestiune de simbolistică. 

Cosmin Prelipceanu: Domnul a avut și un discurs, spune „să executați la propriu adversarii”, asta e instigare la violență.

Cătălin Striblea: O și văd pe doamna Dăncilă agitându-se ca în „Matrix”. Și pe dl. Cumpănașu... Din punctul meu de vedere, mi se pare excesiv.

Ce spun politicienii 

Patru politicieni, toate femei, dar din patru forțe politice diferite - PSD, PNL, PMP, USR - au comentat, la rândul lor, aceste gesturi electorale și pentru prima dată a fost consens: sunt demersuri greșite.

Ecaterina Andronescu (PSD): Eu personal nu înțeleg chestiunea asta. Te duci într-un studio în campania electorală să vorbești despre lucrurile pe care le vrei să le faci, nu cum împuști niște baloane, mi se pare... Au luat-o ca pe un joc, dar uitați-vă că jocul se poate interpreta în fel și chip.

Ioana Constantin (PMP): Nu e în regulă să promovezi astfel de chestiuni la televiziunea publică, la o oră de maximă audiență, mai cu seamă că dl. Cumpănașu vine în această campanie pe fondul acestor chestiuni legate de rețele de trafic de persoane, de clanuri interlope și așa mai departe. Eu înțeleg ce a vrut să facă, dar gestul în sine ar fi trebuit sancționat deja, pentru că este un derapaj în zona media, în primul rând. Vina o văd aici la televiziunea publică.

Mara Calista (PNL): Și eu, ca și colegele mele de platou, sunt impresionată într-un mod negativ. (...) În România zilelor noastre se dau săbii de samurai și arme-cópii la televizor, în timp ce cercetătorii din Pennsylvania au descoperit bateria de mașină care se încarcă în zece minute. Ca să înțelegeți unde suntem în România anului 2019.

Cristina Prună (USR): E oribil, de fapt. Nu asta trebuia să vedem în campania electorală. Dl. Cumpănașu s-a urcat pe o nenorocire care s-a întâmplat acum câteva luni la Caracal și a devenit o persoană publică cu pretenții să devină președinte. E cu atât mai trist. Și ceea ce face Televiziunea Română și faptul că avem un CNA subordonat politic nu pot să rămână așa, lucrurile acestea trebuie sancționate.

Ecaterina Andronescu: Orice scenă de violență sau orice sugestie în acest sens ne face rău. Filmulețele violente văzute de elevi explică și violența în școli. Nu agreez.

Ce spun analiștii

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: Deci prevalează ideea că electoratul român ar aștepta un fel de șef visceral, un tip care să demonstreze inclusiv prin imagini grafice faptul că poate să pună mâna pe armă, deci poate să rezolve dilemele, conflictele și uneori situațiile mai complicate punând mâna pe armă. Eu n-am mai trăit așa ceva în țara România, eu n-am mai auzit de astfel de promovare electorală.

Când vrei să candidezi, ce faci la televizor este să atragi și să convingi că ai niște aptitudini, niște abilități care te vor pune mâine în scaunul de echilibru, având într-adevăr responsabilități inclusiv în ceea ce privește responsabilitatea națională.

Deci, dacă se va enerva vreunul în acel CSAT, scoate în acel moment șișul sau mitraliera și trage în cei de acolo sau doar le-o arată sau stă cu mitraliera pe masă, cum au mai fost unii în istorie. Deci, din acest punct de vedere, acest tip de degradare, de fariseism dus până la un ridicol grosier... până și Hugo Chavez prefera să fie cu chitara la televizor, nu cu mitraliera... Acest tip de reacție gen Coreea de Nord, sigur, coboară în ridicol, nu văd unde ar putea găsi succes.

Pe de altă parte, am tema energiei astăzi, vine iarna, trebuie să încălzim cu ceva sobele. Danezii au aprobat trecerea Nord Stream 2 pe la ei, Ucraina se uită în sus, eventual unde-i planul Steinmeier, care e o idee de federalizare care s-ar putea să coboare și spre Republica Moldova - e o speculație -, ungurii au bătut palma cu rușii pentru că și lor le expira acordul pe Gazprom cu tema energia, iar pe la bulgari va trece Turkishstream. România, pe acest subiect, președintele României, din acest punct de vedere, ce are de zis? Adică energie-eu-președinte. Eu primesc oferta săbiilor de samurai și a mitralierelor cu care împușc ce? Baloane?! Situația mi se pare de un ridicol periculos.

Iulian Fota, fost consilier prezidențial: E iresponsabilitate. În lume e iarăși un moment cu multe demonstrații, proteste, revolte, vezi Chile, Liban, unde situația a dat în clocot, pe un fond de violență deja în creștere - pe motive politice, economice, sociale - tu vii și te joci cu ideea asta de violență la televizor, când situația e deja destul de volatilă? 

Vadim Tudor, cât era el de flamboaiant și cât era el de virulent, niciodată n-a depășit linia roșie a violenței politice verbale, era doar o retorică și toți știam că se oprește la nivelul acesta. Aici am trecut dincolo de acest nivel.

Sabia de samurai nu e cea din Japonia, e instrumentul principal al interlopilor, e șișul de altădată, e un simbol al clanurilor mafiote din România. Păi, tu-i dai premierului un astfel de simbol? Ce-i spui alegătorului propriu, ce le spui adversarilor politici?

Iar în partea cealaltă, AKM-ul, care este arma predilectă a teroriștilor, a crimei organizate, pentru că e o armă ieftină și fiabilă - este arma cu care se împușcă majoritatea americanilor, are la rândul său o simbolistică extrem de proastă. Și tu, ca televiziune națională, permiți așa ceva? Ești o televiziune pe bani publici!

Mie îmi arată că e o incitare la violență,  nu e permis așa ceva, și-așa lumea e nervoasă, supărată, avem incertitudinea asta politică, pe fondul acesta tu te joci cu astfel de simboluri macabre, care sunt legate de crimă organizată și de ce e mai rău pe această lume?!

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”