Alegeri locale în două tururi. Liviu Dragnea: Premierul exclude varianta ordonanței de urgență
Alături de copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, liderul PSD i-a transmis premierului că ideea revenirii la două tururi de scrutin nu va aduna o majoritate în Parlament.
„Ne-a spus primul ministru că exclude și varianta ordonanţei de urgență și varianta angajării răspunderii guvernului și că se mai gândește la alte opțiuni, dar după consultări. Au avut loc niște consultaări la care am venit și dacă nu se ține cont atunci și pe alte proiecte poate nu mai venim la consultări din moment ce venim degeaba”, a spus Liviu Dragnea.
Progreştii lui Gabriel Oprea au transmis şi ei că susţin actuala lege cu primarii aleşi într-un singur tur chiar dacă s-au opus propunerii PSD de a boicota alegerile. Copreşedintele ALDE recunoaşte că modificarea legii l-ar avantaja. Cu toate acestea, el nu vrea să le facă pe plac liberalilor.
„Nu este firesc. Aș spune că este ridicol. Din partea unui partid care acum consideră că l-ar dezavantaja actualul sistem să ceară schimbarea regulilor. Ar fi un semnal foarte periculos pentru modul de acțiune al guvernului”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Liberalii insistă că este interesul cetăţenilor ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin şi nu vor să renunţe la această idee. Pe această temă, ei au depus deja un proiect legislativ în Senat.
„Nu-l putem retrage decât dacă avem garanția faptului că există decizia de angajare a răspunderii”, a spus Ludovic Orban.
La discutii a participat și fostul şef al statului, Traian Băsescu, liderul Mişcării Populare.
„Dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt şi trebuie să apară alegerea primarilor în două tururi, alegerea președinților de Consilii județene în două tururi şi Parlament cu 300 de aleși. Guvernul Cioloș va adopta o soluție, dacă vreţi părerea mea e că va adopta o soluție care îl ține departe de o implicare consistentă, va spune: promovaţi legea prin Parlament”, a spus Traian Băsescu.
Dacă premierul nu-şi va asuma răspunderea, liberali vor ca proiectul lor să fie adoptat în Parlament în procedură de urgenţă.
Actualizare 12.40. „Nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral ptrintr-o inițiativă care să schimbe regulile cu câteva luni înainte de alegeri”, a spus președintele PSD Liviu Dragnea.
El a arătat că PSD susține ideea alegerilor în două tururi de scrutin, dar că nu este acum momentul pentru modificarea legislației electorale.
„Vrem să generăm o discuție depre reformarea întregului sistem electoral. Președintele e ales din două tururi, președintele de consiliu județean e ales de consilieri, parlamentarii pe listă. Eu cred că trebuie să avem o coerență în ce înseamnă sistemul electoral, dar o analiză pe care o poate face un nou Parlament și în nici un caz să creăm un precedent atât de periculos”, a spus Liviu Dragnea.
El a mai declarat că premierul le-a spus că vrea să se consulte cu partidele pentru a vedea dacă există o majoritate în favoarea modificării legislației astfel încât alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin. Mai mult, a spus Liviu Dragnea, premierul exclude atât varianta ordonanței de urgență, cât și pe cea a angajării răspunderii guvernamentale.
Actualizare 11:32. Apar primele concluzii după primele consultări cu partidele parlamentare. Liberalii au cerut Executivului un act normativ prin care să fie stabilite alegeri locale în două tururi, iar potrivit acestora, premierul Dacian Cioloș ar fi dat de înțeles că este de acord cu acest lucru, însă nu le-ar fi promis o ordonanță de urgență, ci vrea să vadă dacă există o susținere a majorității parlamentare.
Comunicatul de presă al PNL:
„PNL a susținut, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloș, necesitatea modificării legislației electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Delegația Partidului Național Liberal compusă din co-președintele Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur și secretarul general Ilie Bolojan i-a prezentat premierului Dacian Cioloș argumentele pentru modificarea legislației electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Membrii delegației au insistat asupra faptului că menținerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimității și reprezentativității viitorilor aleși, iar exercițiul democratic ar avea de suferit.
PNL reiterează apelul adresat celorlalte formațiuni politice de a respecta principiul democratic al majorității în alegerea primarilor și de a accepta modificarea legislației electorale prin ordonanță de urgență cât mai repede cu putință.”
ACTUALIZARE 11.10. La Vila Lac 1 au început discuţiile dintre premier şi liderii partidelor pe tema alegerilor locale. Premierul Dacian Cioloş a discutat deja liberalii, singurii care vor ca primarii să fie aleşi în două tururi. Acum se află reprezentanţii UNPR. După discuţiile cu partidele premierul va merge la Cotroceni, pentru a discuta subiectul alegerilor locale din 2016 și cu președintele Klaus Iohannis.
PNL
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, la începutul săptămânii, că varianta unei ordonanțe de urgență pe tema modificării legislației privind alegerea primarului este cea mai bună soluție, potrivit Agerpres.
„Eu consider că implicarea unei instituții cum este Guvernul României, un guvern tehnocrat, într-un proces care înseamnă alegeri corecte, echitabile, echilibrate, competitive, înseamnă un exercițiu foarte sănătos. În momentul acesta, opțiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, rațională, este cea a ordonanței de urgență pe care Guvernul poate să o adopte”, a declarat Alina Gorghiu.
Ea adăugat că asumarea răspunderii parlamentare nu poate fi luată în calcul, pe motiv că CCR interzice asumarea răspunderii Guvernului pe acte normative aflate în dezbatere parlamentară.
PSD
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că dacă prin mijloace "abuzive" se va schimba legea alegerilor locale, atunci PSD nu va participa la alegeri.
„Considerăm că actualul Guvern nu are de ce să devină instrumentul PNL-ului și să încerce să modifice o lege electorală în condițiile în care deja la această dată au adoptat prin hotărâre de Guvern calendarul alegerilor. Mai mult decât atât, premierul Cioloș, și întreg guvernul său, și-a luat angajamentul că va organiza alegerile locale și parlamentare în condiții corecte și nepărtinitoare și cred că trebuie să își mențină acest angajament”, a spus Liviu Dragnea.
Totodată, el a arătat că PSD va participa la discuțiile cu premierul Dacian Cioloș pe această temă. „O să răspundem la această invitație. Eu sper să fie o discuție cu toate partidele la un loc, nu cu fiecare”, a mai declarat liderul PSD.
UNPR
Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunțat, sâmbătă, că progresiștii vor respecta legea alegerilor locale, votată de toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
ALDE
De asemenea, copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcție de interesul unui partid.
„Am convenit anul trecut să modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. Am găsit această formulă prin consens cu PNL. PNL și-a schimbat optica și acum vrea schimbarea regulilor jocului. Nu mi se pare corect ca în funcție de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să influențeze această decizie să se schimbe regulile”, a spus Tăriceanu, săptămâna trecută.
Mișcarea Populară
MP solicită modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor și a președinților de consilii județene prin vot direct și în două tururi de scrutin, a anunțat săptămâna trecută președintele MP, Traian Băsescu, la finalul Consiliului Executiv Național al partidului.
„Dacă în legislația promovată în timpul meu a fost această eroare a alegerilor într-un singur tur, a fost și un lucru foarte bun — aducerea președinților consiliilor județene la vot uninominal, alegere directă. Deci, cerem atât alegerea primarilor în două tururi, cât și revenirea alegerii președinților consiliilor județene tot în mod direct și în două tururi”, a declarat Băsescu, într-o conferință de presă.
M10
Partidul condus de Monica Macovei spune că Guvernul Cioloș trebuie să aibă curajul să își asume răspunderea pentru alegeri locale în două tururi de scrutin, eliminarea sau scăderea pragului electoral, modificarea legii votului prin corespondență, 300 de parlamentari.
PSRO
PSRO susține alegerea în două tururi din motive de reprezentativitate sporită oferită viitorilor primari, subliniind că în acest fel se permite și o șansă mai bună pentru reînnoirea clasei politice, dându-se ocazia partidelor mici sau nou apărute să aibă o șansă corectă.
Pe de altă parte, formațiunea condusă de Mircea Geoană spune că ar fi corect ca modificarea legii în vederea alegerii primarilor din două tururi să se facă printr-o lege aprobată în Parlament.
- Etichete:
- discutii
- udmr
- psd
- pnl
- unpr
- miscarea populara
- dacian ciolos
- alde
- psro
- alegeri locale 2016
- tururi alegeri locale
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News