Cel mai rău la acest capitol stau braşovenii. În anul care tocmai s-a încheiat nu mai puţin de patru deputaţi şi-au încheiat socotelile cu Parlamentul. Unii şi-au dat demisia în urma anchetelor DNA - este cazul lui Ioan Adam şi al lui Ion Ochi; alţii, cum ar fi Petre Roman, au fost declaraţi incompatibili.
Toma Petcu, reporter Digi24: „Astfel, ţinând cont de faptul că un colegiu are aproximativ 70 de mii de alegători, numărul braşovenilor care au rămas nereprezentaţi în Parlament se ridică la aproape 280 de mii.”
Alţi 13 deputaţi din tot atâtea judeţe au părăsit Parlamentul înainte de termen. Lor li se adaugă şi foştii senatori Mihai Răzvan Ungureanu - numit şef al SIE, Ilie Sârbu - numit vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi Darius Vâlcov, care a demisionat ca urmare a anchetei DNA ce îl viza. Aşadar, doar în 2015 numărul alegătorilor nereprezentaţi a ajuns la aproximativ un milion şi jumătate. Sunt însă mult mai mulţi, pentru că din 2012, de la începutul legislaturii şi până acum, 49 de parlamentari şi-au încheiat mandatul.
Toma Petcu, reporter Digi24: „Pentru colegiile rămase vacante până în 2013 s-au organizat alegeri parţiale, pentru celelalte însă Guvernul a refuzat să facă acet lucru spre supărarea celor de la PNL aflaţi în opoziţie"
Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: „Legea nu poate fi negociată. Solicităm Guvernului organizarea în regim de urgenţă alegerilor parţiale în absolut toate circumscripţiile care au depăşit termenul legal de 90 de zile după vacantarea funcţiilor publice alese"
Victor Ponta, fost premier al României : "Facem alegeri, pe ce sistem facem? Pe sistemul actual? Dânșii vor să îl schimbe. După cum ştiţi bine, dânşii spun că nu este bun. Păi, dacă nu e bun, hai să facem noul sistem. Genul ăsta de ceartă şi scandal, care este marcă înregistrată de Traian Basescu şi PDL, cred că a fost moştenit."
În vara anului trecut Parlamentul a modificat legislaţia electorală astfel încât s-a revenit la votul pe listă, renunţându-se la colegiile uninominale.