UPDATE 14.30. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de hotărâre pentru ridicarea imunităţii deputatului PSD Adrian Chesnoiu, cu 251 de voturi „pentru” şi 25 „împotrivă”. Două voturi au fost anulate.
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu le-a cerut, marţi, deputaţilor să voteze pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare şi le-a mulţumit colegilor de partid pentru susţinerea acordată.
El a anunţat că va vota la vedere pentru ridicarea propriei imunităţi şi a reafirmat că nu a comis nicio infracţiune.
"Dragi colegi, suntem într-un moment în care cred că niciunul dintre dumneavoastră nu aţi vrea să vă aflaţi, dar am primit de la voi şi de la mii de români şi fermieri români foarte multe mesaje de încurajare. Vă mulţumesc pentru asta. (...) Oamenii cu care am vorbit şi foarte mulţi dintre dumneavoastră mi-aţi cerut să nu demisionez din funcţia de ministru, să nu renunţ la imunitatea parlamentară, dar aşa cum v-am obişnuit de fiecare dată, sunt un om cu demnitate şi cu un onoare", a declarat Chesnoiu, în şedinţa de plen în care Camera Deputaţilor dezbate ridicarea imunităţii sale parlamentare.
El a afirmat că, imediat ce a aflat din presă că s-au ridicat la adresa sa anumite suspiciuni, a luat decizia de a demisiona din funcţia de ministru şi de a se suspenda din PSD.
"Vă cer tuturor colegilor, fiecăruia dintre dumneavoastră, din toate grupurile parlamentare, să votaţi pentru a încuviinţa cererea de urmărire penală formulată la adresa mea. Toată viaţa mi-am făcut datoria faţă de oameni şi faţă de instituţiile în care am activat. Am respectat legea de fiecare dată şi am muncit enorm pentru a face bine oamenilor, pentru care am jurat să fac bine. Am acceptat postul de ministru într-o perioadă extrem de complicată, cu dorinţa de a face ceva bun pentru români şi pentru agricultura românească", a spus fostul ministru, citat de Agerpres.
El s-a arătat "mândru" de ceea ce a realizat ca ministru al Agriculturii şi a evidenţiat eforturile în acest sens ale tuturor celor implicaţi în agricultură, în industria alimentară, în piscicultură.
"Dacă ai empatie faţă de oameni şi de problemele lor, atunci poţi face cu adevărat lucruri bune pentru ei. Sunt mândru de ceea ce am realizat în perioada aceasta. (...) Dacă în continuare se vor lua decizii bune pentru ţară şi pentru agricultura României, nu vom avea nici o criză alimentară. Le mulţumesc şi tuturor colegilor mei de partid, pentru că în această perioadă am simţit din plin încrederea lor şi toată susţinerea. Şi cred ca momentul acesta să fie un moment definitoriu pentru fiecare dintre noi, să înţelegem că împreună suntem mult mai puternici şi că trebuie să facem în aşa fel încât să facem bine României şi românilor", a spus Adrian Chesnoiu, care a fost aplaudat de deputaţi.
El a susţinut că este "un om simplu" şi tocmai de aceea şi-a dat demisia.
"Sunt un om simplu şi aşa vreau să rămân ca orice cetăţean al acestei ţări. N-o să mă ascund niciodată în spatele unei demnităţi publice, pentru că eu, ca om politic, şi cred că fiecare dintre noi ar trebui să considerăm funcţia de demnitate publică ca o responsabilitate socială şi nu ca un privilegiu personal... Acesta a fost motivul pentru care v-am rugat şi vă rog încă o dată să votaţi pentru această cerere. Şi eu voi face acelaşi lucru şi ştiu că multora dintre dumneavoastră vă e greu. Şi eu voi face acest lucru şi voi vota la vedere pentru încuviinţarea derulării şi verificări aspectelor de suspiciune care au fost ridicate la adresa mea. (...) Nu sunt adeptul unei justiţii televizate. Nu am comis nicio infracţiune de corupţie şi nici o altă faptă de natură penală. Sunt nevinovat şi asta voi dovedi la finalul şi la eliminarea suspiciunilor care planează asupra mea", a subliniat fostul ministru.
Pe 23 iunie, procurorul general a transmis Camerei Deputaţilor referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii. Ulterior, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat.
Editor : A.P.