Adoptarea statutului aleșilor a fost amânată, după un conflict deschis în USL
Actualizare 14:17:Premierul Victor Ponta a declarat în legătură cu amendamentul incompatibilității parlamentarilor:
„Eu am susținut punctul de vedere al domnului Zgonea, cred că era foarte bine ca astăzi să închidem această discuție tocmai ca să nu mai lăsăm demagogia să funcționeze, că nu am înțeles exact care sunt marile privilegii.
Mie mi s-a părut rațional că, dacă ai un raport de la ANI prin care ești declarat incompatibil, să fie interesul tău, în 15 zile, să te duci să contești și să câștigi în instanță. Asta e, colegii de la PNL au considerat altfel, eu sper să se rezolve.
Prim-ministrul a afirmat că sunt pe poziții diametral opuse cu cei de la PNL, întrebat fiind de reporteri de ce nu s-a negociat și s-a ajuns la acest lucru în plen.
„Ceea ce s-a discutat înainte la comisii n-a mai fost valabil în plen. E amendamentul domnului Chiuariu și e dreptul domniei sale să și-l susțină, eu spun doar că nu e bine pentru parlament”, a afirmat Victor Ponta.
Conflictul dintre PNL şi PSD are efecte directe asupra bugetului parlamentarilor. Preşedintele Camerei Deputaţilor susţine că banii pentru salariile aleşilor se vor termina în vară pentru că bugetul alocat de Guvern a fost împărţit în Paralment în baza noului statut.
________________________
Liberalii, prin vocea senatorului Tudor Chiuariu, au ameninaţat azi că vor vota împotrivă dacă nu este menţinut articolul care permite parlamentarilor incompatibili să-şi păstreze mandatul chiar dacă nu contestă în instanţă decizia ANI.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, i-a acuzat de dublu limbaj şi le-a amintit că au avut altă opinie în comisia de statut.
„O asemenea prevedere ca un mandat al unui ales al poporului să înceteze de drept prin efectul legii în urma unui act de comunicare nu există în nicio Constituție și legislație. Grupurile parlamentare ale PNL vor vota împotriva acestui articol”, a spus senatorul PNL Tudor Chiuariu.
Zgonea: Ori schimbăm ceva, ori facem dublu limbaj
„Ori suntem serioși și ne păstrăm angajamentele de pe 9 decembrie (data alegerilor parlamentare – n.r.), să schimbăm ceva în România, și începem în primul rând cu noi, ori facem dublu limbaj. Ori ne ținem de cuvânt și începem cu noi, și ne facem un statut al deputatului și senatorului, în care să fie termene precise, obligații pentru noi și responsabilități pentru cei care ne verifică, fără să mai interpreteze unii sau alții, ori lăsăm ambiguitatea”, a afirmat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.
„Îmi e teamă că scaunul Robertei Anastase (fost președinte al Camerei Deputaților – n.r. ) lasă ceva molipsitor. Comisia Europeană și raportul MCV spun ceva nu înseamnă ca noi trebuie să fim orbi și muți și surzi. Și nu înseamnă că Bruxellesul a devenit un nou Istanbul și România a devenit un nou pașalâc”, a replicat Puiu Haşotti.
„Nu văd nimic dramatic în asta, se întâmplă să existe astfel de diferențe în interiorul unei coaliții sau să existe coicidențe de puncte de vedere a unei părți din putere cu opoziția sau cu o parte din ea”, a declarat președintele PNL, Crin Antonescu.
Traseul proiectului
Urmare a opoziţiei PNL la Statutul parlamentarilor, adoptarea acestuia amânată o săptămână
Parlamentul a decis, joi, să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.
La Parlament fusese întreruptă şedinţa pentru o pauză de consultări, după ce PNL a criticat vehement articolul din Statut care se referă la faptul că va înceta calitatea de deputat şi senator la data rămânerii definitive prin necontestare în instanţă a raportului ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea, în termen de 15 zile.
După schimbul de replici, parlamentarii au luat o pauză de consultări, în care au decis amânarea cu o săptămână a discutării acestui raport şi retrimiterea lui la Comisia de statut, în pofida protestelor parlamentarilor PDL, care au susţinut adoptarea raportului.
Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, înregistrându-se un vot „împotrivă” şi o abţinere, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, în care sunt însuşite modificările solicitate de şeful statului, Traian Băsescu, potrivit preşedintelui comisiei.
„Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi. S-au înregistrat doar o abţinere şi un vot împotrivă. Au fost modificări de formă, nu de fond, la solicitările de examinare venite de la Cotroceni. Am operat toate modificările cerute. Joi, la ora 9.00, raportul va intra probabil în dezbaterea plenului”, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei de Statut, Gabriel Vlase.
El a mai spus că alineatul din proiectul de Statut care abroga orice prevedere contrară acestuia a fost eliminat.
Ce a cerut Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.
Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray.
„Am văzut diferite intrepretări. Din punctul de vedere al Comisiei Europene, noi considerăm că s-au făcut ceva progrese. Aici apar mai multe probleme: avem Statutul, care trebuie adus pe calea corectă, iar acum se vorbeşte de codul de conduită pentru parlamentari şi în Raport se menţionează clar că e nevoie de proceduri mai transparente legate de imunitate şi termene clare, şi asta cerem şi noi”, a spus Mark Gray.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News