Senatorii au avizat, luni, proiectul prin care România va achiziţiona rachete Patriot.
ACTUALIZARE 18.23. Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” şi un vot împotrivă, adoptarea proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, informează news.ro.
ACTUALIZARE 12:30 Comisia de apărare a Senatului a aprobat luni, cu unanimitate de voturi, un raport de adoptare a proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot. La şedinţa comisiei au participat ministrul apărării, Mihai Fifor, şi ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, aflat într-o vizită fulger în România după ce adoptarea proiectului de achiziţie a rachetelor a fost amânat.
Comisia de apărare s-a întrunit la ora 11.30 pentru dezbaterea şi aprobarea raportului în cazul proiectuilui de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)".
Actul normativ ar urma să ajungă luni după-amiază în plenul Senatului, pentru ca marţi să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, după cum a declarat săptămâna trecută Liviu Dragnea.
La şedinţa comisiei au participat ministrul apărării, Mihai Fifor, ministerul de externe, Teodor Meleşcanu, şi şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.
Ministrul apărării, Mihai Fifor, a declarat luni, în cadrul dezbaterilor din Comisia de apărare a Senatului, că dotarea armatei române cu acest sistem de apărare plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale, adăugând că Guvernul va veni în perioada următoare şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, relatează News.ro.
„Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziţionarea a şapte sisteme de tip Patriot, configuraţia 3 plus. La aceastea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanţă, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum şi pachetul de suport logistic iniţial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între României şi SUA”, le-a spus ministrul apărării senatorilor din comisie.
”„ste un effort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale prin această achiziţie a sistemului Patriot”, a adăugat el.
Mihai Fifor a mai spus că, pentru armata română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta fiind achiziţionat doar primul sistem din cele şapte.
„Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata română. În perioada următoare vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, aprobate în CSAT şi, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a mai spus Fifor.
Prezent şi el la dezbateri, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, a spus că sistemul de rachete Patriot permite integrarea şi combaterea ameninţărilor aeriene în cadrul războiului modern, aflat încă în afara frontierelor ţării.
„De asemenea, este important de subliniat că permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware şi software poate fi upgradată. De asemenea, permite o planificare operaţională integrată conform nevoilor forţelor aeriene şi terestre”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Votul era programat săptămâna trecută, dar nu a putut avea loc deoarece membrii PSD şi ALDE au lipsit de la şedinţă. USR şi PNL i-au acuzat că încearcă să blocheze achiziţia. Potrivit proiectului de lege aprobat la începutul acestei luni de Guvernul Tudose, armata va cumpăra din SUA şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot. Valoarea totală este de 3,9 miliarde de dolari, fara TVA. Contractul pentru primul sistem, în valoare de aproape 765 milioane de dolari, ar putea fi semnat înainte de sfârşitul acestui an.
Liderul PSD, a declarat, joi seară, la Băile Herculane, că senatorii din Comisia de apărare au lipsit de la şedinţa de săptămâna trecută deoarece s-au aflat „la o activitate la invitaţia unui şef de instituţie importantă”, dar că nu vor fi probleme în adoptarea acestuia. Proiectul va fi discutat, luni, la Comisie, tot luni în plenul Senatului, iar marţi va ajunge la Camera Deputaţilor. Întrebat dacă nu se încearcă blocarea proiectului, Dragnea a răspuns: „Să fim serioşi!”.
Vicepreşedintele Comisiei de apărare, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, le-a transmis duminică senatorilor PSD din Comisia de apărare, cu o zi înainte de raportul privind cumpărarea sistemelor de rachete Patriot, că niciun interes personal al lui Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională şi de credibilitatea ei pe plan internaţional şi că este esenţial ca luni, deasupra oricăror indicaţii politice neoficiale, să fie adoptat acest proiect.