ACTUALIZARE 11:40 Cea de-a patra ședință a Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor în care parlamentarii trebuiau să stabilească calendarul de dezbatere și vot asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum. George Simion, copreședinte AUR, spune că au fost prezenți doar 9 membri ai BPR, din totalul de 26, iar aproape toți membrii PNL și toți cei din PSD au lipsit.
“Doar 9 dintre cei 26 de membri ai BPR au fost prezenți - cinci de la Camera Deputaților și patru de la Senat. Au lipsit PSD și PNL în integralitate, fără Ludovic Orban. Doar nouă sunt prezenți. Ceilalți țin cu Florin Cîțu și încearcă să blocheze moțiunea. Orban și Dragu au anunțat că vor trimite la Guvern moțiunea de cenzură”, a spus în live-ul său pe Facebook, George Simion, copreședinte AUR, formațiune ce susține moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.
Este a patra reuniune de acest fel convocată în ultimele zile, după ce anterioarele nu au avut cvorum pentru luarea unei decizii. Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a declarat că va comunica moțiunea Guvernului „indiferent dacă va fi sau nu cvorum”.
„În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, care are obligaţia de a prezenta moţiunea de cenzură în Birourile permanente reunite şi de a comunica Guvernului, voi mai convoca o reuniune a Birourilor permanente reunite, după care voi comunica Guvernului, indiferent dacă va fi sau nu cvorum. Mă voi consulta cu colegii din Birourile permanente pentru a convoca la o oră potrivită, astfel încât să putem să avem cvorum şi să putem derula procedurile constituţionale şi legale”, a anunțat luni preşedintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
Şedinţe ale Birourilor permanente reunite au mai avut loc vineri seara, sâmbătă şi luni, dar nu a fost întrunit cvorumul necesar. Ele au fost convocate pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri noaptea de parlamentarii USR PLUS şi AUR.
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.
Parcursul legal al moțiunii de cenzură
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
Editor : B.P.