Moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR nu poate fi citită și votată în Parlament. PSD a boicotat ședința conducerii Legislativului

Data actualizării: Data publicării:
Imagine cu Camera Deputaților la o sedință de plen.
Parlamentul României - plenul Camerei Deputaților. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 13:20 Social-democrații au decis, luni, să boicoteze ședința Birourilor Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor unde se discuta introducerea moțiunii de cenzură pe ordinea de zi de dezbatere și vot în Parlament. Liderii PSD susțin că nu vor să “arbitreze” conflictul dintre PNL și USR PLUS în Guvern, deoarece nu fac parte din nicio tabără și cer susținere pentru propria lor moțiune de demitere a lui Florin Cîțu.

Majoritatea membrilor PSD s-au retras din ședința BPR. Astfel nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru votarea ordinii de zi.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, ceruse Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului acordarea unui termen de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură depusă de senatori și deputați USR PLUS și AUR.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a susținut în ședința BPR că doar semnatarii moțiunii de cenzură ar fi putut contesta propriile semnături.

La solicitarea lui Daniel Fenechiu nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată.

Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD: „Noi nu arbitrăm un conflict între PNL și USR PLUS, nu facem parte din nicio tabără. Cum să arbitrăm între dumneavoastră care spuneți că ceilalți sunt hoți cu PNDL iar ceilalți spun că sunteți falsificatori”.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: „Când depui moțiune de cenzură, negociezi cu toate forțele politice. N-ați dorit să semnați moțiunea PSD”.

Parlamentarii PSD, apoi cei ai PNL, s-au retras din sală.

Ședința BPR va fi reluată marți.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru luni, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri noaptea de parlamentarii USR PLUS şi AUR. Ședința vine în plin scandal al semnătturilor pe moțiunea de cenzură.

ACTUALIZARE 12:00 A început ședința Birourilor Permanente Reunite.

Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, așa că a fost amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni, amintește Agerpres.

„Nu a existat cvorum din nou. Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci - 12. Cvorumul necesar pentru şedinţă este de 14 membri. Am convocat o nouă reuniune a Birourilor permanente reunite pentru ziua de luni, la ora 12,00”, a spus sâmbătă preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Suspiciuni că moțiunea USR PLUS/AUR are o problemă cu semnăturile

Ședința are loc în condițiile în care în spațul public au apărut declarații potrivit cărora moțiunea ar avea o problemă cu semnăturile.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus duminică seara că „există suspiciuni” în legătură cu semnăturile de pe moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR și tocmai de aceea ar fi nevoie de o întâlnire fizică, nu online, a membrilor Birourilor Permanente, care trebuie să aprobe moțiunea și să stabilească un calendar pentru dezbatere și vot.

„Există suspiciuni. Există suspiciuni că nu sunt semnăturile”, a spus Ciolacu la Antena 3.

Și deputatul PNL de Alba Florin Roman a spus, duminică, într-o postare pe Facebook, că moţiunea celor de la USR PLUS și AUR ar fi însoţită de peste 30 de semnături scanate, copiate din tabele şi cu suspiciuni de falsificare.

Premierul Florin Cîţu a spus că nu are informații despre acest lucru.

„Vă spun atâta: dacă există semnături false pe o moţiune, cei care au făcut acest lucru trebuie să răspundă. Şi dacă USR s-a asociat şi cu o moţiune cu semnături false, deja lucrurile arată foarte trist”, a spus el.

Calendarul moțiunii de cenzură

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri