A început medierea pentru pactul de coabitare
La întâlnire sunt prezenți consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu şi Iulian Chifu, din partea Palatului Cotroceni și reprezentanţii Executivului, miniştrii Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc.
După o primă încercare, amânată însă marți, reprezentanţii preşedintelui şi cei ai premierului s-au întâlnit pentru a media acordul despre care Traian Băsescu spune că a fost sistematic încălcat de Victor Ponta.
Această posibilitate era prevăzută chiar în acordul de colaborare interinstituțională. Cei desemnați de cele două părți vor analiza punctele cuprinse în acord și vor elabora un raport, care urmează să fie sau nu însușit de șeful statului și de cel Executivului.
La final, ar trebui ca ambele părţi să parafeze un document prin care să-şi asume orice alte devieri. În caz contrar, Traian Băsescu ameninţă din nou că va denunţa pactul de coabitare.
Preşedintele Traian Băsescu a lansat aseară un nou atac la adresa premierului Victor Ponta. Şeful statului a criticat nu doar competenţele primului ministru, ci şi caracterul acestuia.
Şeful statului i-a acuzat pe liderii USL că sacrifică interesele ţării în favoarea jocurilor politice şi a ameninţat cu denunţarea protocolului.
Întâlnirea de la Cotroceni are loc după un atac virulent al preşedintelui la adresa premierului, iar medierea solicitată de Traian Băsescu a fost primită cu ironii de către liderii USL.
Preşedintele a explicat că, fără pactul de colaborare instituţională, liderii USL ar fi compromis imaginea externă a ţării.
„Mi s-a părut rezonabil să întind o mână nu lor, ci României. Deci amândoi sunt ca doi bebeluși din punct de vedere a înțelegerii funcționării instituțiilor statului democratic. Dar a fost o soluție, singura care l-a făcut frecventabil numai pe cel care a semnat. Crin Antonescu este încă profund nefrecventabil, cum ar fi rămas și Victor Ponta, dacă nu semna acest acord de cooperare”, a spus, președintele marți seara.
Şeful statului i-a acuzat pe liderii USL că sacrifică interesele ţării în favoarea jocurilor politice şi a ameninţat încă o dată cu denunţarea protocolului, așa cum a făcut-o și în urmă cu zece zile, într-o emisiune televizată.
„Nu pot să stau în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta și să fim amândoi etichetați la fel. Omul ăsta zâmbește, râde, e un Oprescu de mai proastă calitate”, a afirmat șeful statului.
În opinia lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi ministrul Justiţiei au încălcat grav independenţa justiţiei prin implicarea în schimbările de la DNA. Preşedintele îl mai acuză pe premier că nu a venit la consultări, înaintea unor vizite externe, aşa cum pevede pactul de coabitare.
„Ponta a ținut să se ducă în Azerbaiidjan, rezultatul a fost extraordinar: am pierdut Nabucco. A ținut să se ducă în Kazahstan, rezultatul a fost extraordinar: am cedat circa 400 de milioane de dolari din datoria Rompetrol față de România. Domnul Ponta vizita Arcul de Triumf și am obținut o extraordinară susținere pe Schengen!”, a afirmat șeful statului.
În replică, premierul a ironizat ameninţările preşedintelui: „I-a murit curajul, a zis ceva dimineaţă şi până seara...nu mai e nici preşedintele curajos, cum era pe vremuri, acum zice ceva la televizor şi după aia gata, pleacă acasă”.
Nici Crin Antonescu nu a lăsat netaxată ieșirea de marți a președintelui și a declarat într-o emisiune televizată că este cauzată de îmbătrânire accelerată, cu fenomene de degenerescenţă.
Pactul de coabitare de a fost semnat de preşedinte şi premier la sfârşitul anului trecut. La parafare au asistat preşedintele PNL Crin Antonescu şi vicepremierul Liviu Dragnea.
Principalele puncte convenite
Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta „vor îmbrățișa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcția partenerului și la adresarea la plural”. Dacă nu se vor înțelege asupra vreunei teme de discuție, cei doi vor recurge la un „mecanism de soluționare a disputelor”. Acestea sunt doar două dintre punctele cuprinse în „acordul de colaborare instituțională” între liderii de la Cotroceni și Palatul Victoria, semnat în 12 decembrie și publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.
Potrivit comunicatului președinției, acordul a fost semnat miercuri, 12 decembrie, la ora 22.50, iar documentul a fost înmânat şi mai multor lideri ai Uniunii Europene, printre care și lui Martin Schultz.
Scopul semnării documentului, care include șapte domenii de referință, este de „a crea mecanismul funcțional al coabitării și a asigura guvernanța eficientă a țării”.
Potrivit acestuia, „acordul de colaborare instituțională este destinat păstrării stabilității țării și asigurării unui climat funcțional, bunei guvernări și asigurării încrederii piețelor internaționale, prin armonizarea pozițiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuțiilor constituționale ale Președintelui și Guvernului României”.
Care e „mecanismul de soluționare a disputelor”
„În condițiile în care, pe o anumită temă în care e necesară o convergență a pozițiilor ambelor părți, nu există o prevedere constituțională privind preeminența în decizie a unei părți sau chestiunile sunt extrem de importante și nu se poate conveni o poziție comună, ca și în cazul în care sunt încălcate regulile prezentului acord, deblocarea relației trebuie făcută printr-un mecanism convenit care să asigure atingerea unei soluții, pentru a se asigura deblocarea relației sau funcționalitatea”, se arată în document.
Conform acordului semnat de Traian Băsescu și Victor Ponta, mecanismul de soluționare a disputelor este alcătuit din consilieri și miniștri, cu o persoană desemnată de către fiecare parte care să conducă fiecare componentă.
„Desemnarea se va face în funcție de tema discutată, și vor fi evitate persoanele controversate sau inacceptabile celeilalte părți”, se menționază în document.
- Etichete:
- traian basescu
- victor ponta
- coabitare
- mediere
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News