Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că deputaţii au adoptat un proiect prin care instituţiile publice, de învăţământ, spitalele, organizaţii non-guvernamentale pot iniţia proiecte din fonduri europene pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Astfel, din toamnă ar urma să fie ajutați minimum 20.000 de copii.
Prin iniţiativa legislativă instituţiile publice locale şi centrale, alături de unităţile de învăţământ, spitalele, medicii de familie, organizaţiile neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale care au activităţi în domeniul protecţiei copilului, organizaţiile şi cultele recunoscute, precum şi alte entităţi eligibile pentru finanţare europeană să aibă dreptul de a iniţia şi de a gestiona proiecte din fonduri europene, locale sau naţionale care să sprijine copiii pentru a traversa perioada dificilă în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Deputata PNL şi actual ministru al Culturii, Raluca Turcan a afirmat că, prin acest proiect pe care l-a iniţiat alături de alţi colegi parlamentari, ar putea fi ajutaţi, din toamnă, minimum 20.000 de copii. Ea a mai spus că 150 milioane euro din fonduri europene ar putea ajunge la copii cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare, după ce deputaţii au adoptat această iniţiativă legislativă.
„150 milioane euro din fonduri europene vor putea ajunge la copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate – proiectul de lege a fost votat de Parlament! Este un proiect pe care l-am iniţiat alături de alţi colegi parlamentari, pentru că există zeci de mii de copii în România – posibil chiar până la 150.000 – cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Ei au nevoie de un sprijin real în perioada în care nu au părinţii lângă ei. Astfel, prin aceasta lege oferim dreptul instituţiilor publice, şcolilor, spitalelor, ONG-urilor şi cultelor religioase să atragă finanţări europene şi să deruleze programe speciale pentru aceşti copii. Prin urmare, din toamnă putem ajuta minim 20.000 de copii”, a scris Raluca Turcan, miercuri pe Facebook.
Riscurile cu care se confruntă copiii rămași acasă
Turcan a enumerat şi riscurile cu care se confruntă copiii rămaşi acasă, după plecarea părinţilor la lucru în străinătate.
„Copiii rămaşi acasă, după ce părinţii au plecat la muncă în străinătate, lipsiţi de afecţiune şi supraveghere, sunt expuşi la mai multe riscuri: abandonul şcolar, autoizolarea, apariţia tulburărilor emoţionale şi comportamentale, risc de a se îmbolnăvi, risc de a intra într-un anturaj negativ (consum de droguri, alcool, etc.)”, a explicat deputata PNL
Aceasta a adăugat că în mandatul ei de vicepremier şi cel de ministru al Muncii, alături de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a susţinut programe punctuale de sprijinire a copiilor, deci și copiilor ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate.
„Câteva milioane de euro, din fonduri europene, au fost deja direcţionate către mai multe organizaţii non-guvernamentale. Prin aceste proiecte copiii vor putea beneficia de servicii educaţionale, suport psihologic, programe de after-school, consiliere vocaţională, rechizite şi haine pentru şcoală şi alte tipuri de proiecte pentru a se integra la şcoală şi în comunitate. E o investiţie crucială în România de mâine, în copiii cu risc sporit de abandon şcolar, tulburări psihologice şi boli curente”, a completat Turcan.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.
Editor : Bianca Chirilă