Dispute aprinse în Parlament, unde aleșii au decis ieri că 10 mai va fi zi de sărbătoare naţională. În plen s-au dus lupte grele, pentru că mai mulți parlamentari și-ar fi dorit ca Ziua Independenței să fie pe 9 mai.
Andrei Daniel Gheorghe, deputat PNL: “Este un vot de blam dat ocupanților sovietici, comuniștilor și celor care au batjocorit România! 10 mai va fi de-a pururea ziua independenței de stat a României! Vă mulțumim pentru acest gest istoric”.
Este a doua oară în această săptămână când sărbătorirea Zilei Independenței stârnește discuții aprinse în Parlament. Dacă luni aleșii și-au aruncat cuvinte grele și nu s-au înțeles dacă celebrarea se va face pe 9 sau pe 10 mai, astăzi au decis prin vot. Iar pentru că rezultatul nu i-a mulțumit pe toți, s-a dat din nou startul scandalului în Paralament.
Adrian Solomon, deputat PSD: „Dacă am citat luni din domnul Iohannis, azi vreau să citez din Regele Carol I. Regele a fost comntemporan cu evenimentele și probabil știa despre ce vorbește, spre deosebire de inițiatori, care astăzi au dat o palmă poporului român votând schimbarea adevărului istoric. Voi nu mai sunteți azi urmașii Brătienilor, sunteți urmașii lui Agamiță Dandanache și din falnicii mitici dâmbovițeni ați devenit niște bieți Gigei”.
Social-democrații s-au arătat contrariați de faptul că Ziua Independenței va fi sărbătorită pe 10 mai. Asta pentru că și ei au un proiect care propune marcarea acestei zile, însă, pe 9 mai. Cu toate acestea, inițiativa liberalilor a ajuns la vot final și chiar a fost adoptată, în timp ce propunerea PSD a rămas în sertarele Camerei Deputaților.
Gigel Știrbu, deputat PNL: “Sigmund Freud spunea următorul lucru: dovada apariției prostiei e lipsa rușinii. Și Freud nu vindea șaorma. România, din acest moment, își poate sărbători legal câștigarea independenței împotriva voinței și crezului vânzătorilor de șaorma”.
Mircea Chelaru, deputat AUR: „Vreau să vă anunț că nu sunt vânzător de șaorma. Nici măcar nu o consum. Dar din punct de vedere al respectării adevărului istoric, am produs încă o dată un sacrilegiu. Se pare că adevărul a intrat pe patul lui Procust. Dacă l-am depășit, cineva îl taie, dacă e mai scurt, cineva îl lungește. Nu știu ce s-a întâmplat astăzi. L-ați tăiat sau l-ați lungit?”.
Evenimentele istorice au dus la controversa iscată în jurul acestei sărbători. Asta pentru că, pe 9 mai 1877, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a citit în Camera Deputaților actul de Independență, în timp ce, pe 10 mai, Carol I a semnat documentul oficial.
Proiectul PNL care prevede ca Ziua Independenței Naționale să fie sărbătorită pe 10 mai a fost adoptat cu 166 de voturi favorabile. Astfel că merge mai departe la președinte pentru promulgare.
Editor : A.C.