România sărbătoreşte, duminică, zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană. Cu această ocazie, mai mulți politicieni au adresat mesaje românilor.
Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine, într-o postare pe blogul său, că pentru români succesul Uniunii Europene este “vital” pentru dezvoltare şi pentru reducerea decalajelor care ne separă de Occident, el exprimându-şi speranţa că noua guvernare va face o prioritate din integrarea europeană.
“Anul de care ne despărţim a fost un an marcat de multe crize, atât în plan politic, cât şi social, de accentuarea unor fenomene economice nedorite, atât la noi, cât şi în sânul Uniunii Europene, de care România şi-a legat destinul acum zece ani. Pentru noi, românii, succesul Uniunii este vital pentru dezvoltare, pentru reducerea decalajelor care ne separă de occident, pentru creşterea bunăstării. Sper ca noua guvernare să facă, în sfârşit, o prioritate din integrarea europeană”, a scris Ion Iliescu citat de News.ro.
Totodată, preşedintele de onoare al PSD le-a transmis românilor ca Noul An să le aducă “împlinirea speranţelor de mai bine”.
“Cu ocazia Noului An vă urez multă sănătate, fericire şi un an mai bun! Fie ca Noul An să aducă împlinirea speranţelor de mai bine tuturor românilor! La mulţi ani!”, a conchis Ion Iliescu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat duminică, într-o postare pe Facebook, că România a fost un membru „devotat, respectuos şi civilizat” al UE, iar parcursul european al ţării noastre trebuie să continue, dar “nu trebuie să mai fim doar contributori, ci şi beneficiarii avantajelor de a fi stat european”.
“Integrarea României în Uniunea Europeană este una din cele mai mari realizări istorice ale poporului român. Au trecut zece ani de atunci. În tot acest timp, România a fost un membru devotat, respectuos şi civilizat al clubului european, cu atât mai mult cu cât Europa a traversat o perioadă dificilă. Tradiţia europeană a ţării noastre şi puterea noastră ca popor şi-au spus cuvântul în asigurarea stabilităţii regionale şi în adoptarea normelor europene. În Uniunea Europeană, românii au dovedit că sunt europeni”, a scris Liviu Dragnea.
Liderul PSD a ţinut să precizeze că “parcursul european al României trebuie să continue”, dar “nu trebuie să mai fim doar contributori, ci şi beneficiarii avantajelor de a fi stat european”.
“Ceea ce s-a întâmplat în 2016 în niciun caz nu trebuie să se mai întâmple! Atragerea de fonduri europene va fi o prioritate a guvernării PSD. Ca parte a marii familii europene, va trebui să profităm la maxim de drepturile noastre, pentru a relansa investiţiile, pilonul esenţial al creşterii economice sustenabile”, a completat Dragnea.
Preşedintele social-democraţilor a susţinut că “2017 trebuie să fie un an al implicării energice în politica europeană şi, implicit, al intensificării eforturilor pentru accederea, cu drepturi depline, în Spaţiul Schengen”.
Liviu Dragnea îşi încheie postarea urând “La mulţi ani, România europeană!”.
Consilierul prezidenţial Leonard Orban a afirmat duminică, la împlinirea a 10 ani de la aderarea României la UE, că ţara noastră a fost subiectul unor transformări majore în beneficiul românilor, iar direcţia pe care merge este una benefică şi ne va permite în continuare să ne consolidăm ca stat.
“Aniversăm 10 ani de la aderarea României la UE. În această perioadă, România a fost subiectul unor transformări majore. După părerea mea, toate în beneficiul cetăţenilor români. Am avut şansa să contribui, într-o oarecare măsură, la aderarea României la UE. Am fost negociator adjunct, apoi negociator şef. Dacă mă uit acum retrospectiv, îmi dau seama că într-o serie întreagă de domenii am realizat mai mult decât ne aşteptam să realizăm la acel moment”, a precizat Orban, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Consilierul prezidenţial a reamintit faptul că a fost primul comisar european din partea României, precum şi ministru al Afacerilor Europene.
“Am avut onoarea să fiu primul comisar român în istoria UE. Am fost de asemenea ministru al Afacerilor Europene. În această calitate am putut să gestionez o serie întreagă de dosare în care România a putut să influenţeze decizia la nivel european. O să vă dau un singur exemplu, bugetul pentru perioada 2014 – 2020, bugetul UE, unde România a reuşit să obţină nu numai sume consistente pentru dezvoltare atât pentru politica de coeziune, cât şi pentru politica agricolă comună, dar şi a reuşit să obţină nişte soluţii favorabile pentru accelerarea şi consolidarea absorbţiei fondurilor europene”, a subliniat Leonard Orban.
În încheierea mesajului, fostul comisar european a susţinut că “direcţia pe care merge (România n.r.) este una benefică, este una care ne va permite în continuare să ne consolidăm ca stat şi va permite cetăţenilor români să fie din ce în ce mai prosperi şi din ce mai siguri şi mai optimişti cu privire la viitorul lor. ”
Leonard Orban a fost primul comisar european din partea României în perioada 2007 – 2010, el îndeplinind funcţia de membru al Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul multilingvismului.
România sărbătoreşte, duminică, zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană.
Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007, odată cu Bulgaria. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din anul 2003 şi confirmată la Bruxelles, în iunie 2004. România şi Bulgaria au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005.
Aderarea României la UE a avut loc după 12 ani de la formularea solicitării oficiale de intrare în UE. Negocierile de aderare cu România au început în februarie 2000 şi s-au încheiat în decembrie 2004, când a fost confirmată data aderării.