Fostul președinte al României, Ion Iliescu, și fostul prim-ministru Petre Roman sunt inculpați în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, potrivit unui comunicat transmis de Parchetul General. Cei doi sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.
În cursul zilei de miercuri, 15 ianuarie, procurorii l-au adus la audieri pe fostul premier Petre Roman și s-au deplasat la locuința lui Ion Iliescu. Detalii, aici.
În cazul fostului președinte Ion Iliescu s-a aplicat o procedură specială, pentru că nu se poate deplasa la sediul Parchetului General. Gelu Voican Voiculescu a fost chemat și el la Parchet, însă a cerut reprogramarea audierii.
Anchetă refăcută
Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.
Filmul evenimentelor din 1990
Anchetatorii arată că în luna iunie 1990 „persoane cu funcție de decizie în statul român au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală”.
Patru persoane au fost ucise, două persoane au fost violate, peste 1.3000 de persoane au avut viața pusă în pericol, iar alte 1.200 de persoane au fost lipsite de libertate în mod ilegal.
„Iliescu Ion, Roman Petre şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații”, potrivit comunicatului transmis de Parchetul General.
Foștii conducători ai statului român, printre care Ion Iliescu și Petre Roman, au format „un grup criminal de tip sistemic”, mai arată procurorii.
„În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării”, potrivit sursei citate.
În Piața Universității au fost aduși și muncitori de la Întreprinderea de Mașini Grele București „care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat” zona, se mai arată în comunicatul Parchetului General.
Anchetatorii mai notează că acțiunile autorităților statului au generat „o ripostă violentă din partea opozanților”, ceea ce a dus la incendierea sediilor Poliției Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române și Serviciului Român de Informații. În acest context, forțele de ordine au împușcat mortal patru persoane.
În 14 și 15 iunie 1990, minerii aduși în București de Ion Iliescu au „devastat sediile partidelor politice (...) locuințele principalilor lideri de opoziție, sedii ale publicațiilor de presă și au agresat locuitorii Capitalei”, potrivit procurorilor.
Mai multe persoane au fost duse cu forța în unitatea militară de la Măgurele și în Școala Superioară de Ofițeri de la Băneasa, fiind „lipsite de libertate în mod ilegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane”.
Editor : M.G.