Poliția Română nu știe câte persoane au făcut, în ultima perioadă, apeluri false la 112 și nici câte amenzi au fost acordate în acest sens. Într-un răspuns trimis Digi24.ro, reprezentanții Poliției susțin că nu dețin aceste date statistice și că nu sunt obligați să încerce să afle răspunsul la această întrebare, pentru simplul motiv că legea nu-i obligă să facă asta.
„Menționăm că Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de inters public stabilește obligația autorităților/instituțiilor publice de a pune la dispoziție informațiile existente, în materialitatea lor, iar nu a prelucra anumite date pentru a obține informațiile solicitate”, se arată în comunicat.
Digi24.ro a solicitat Poliției Române să precizeze câte persoane au fost identificate în urma apelurilor false la 112 făcute în ultima perioadă, câte contravenții au fost constatate și câte amenzi au fost, efectiv, aplicate.
„În urma verificărilor efectuate, vă comunicăm faptul că nu deținem datele statistice solicitate, cuantificate distinct cu privire la sancțiunile contravenționale aplicate conform OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgnță”, se arată în comunicat.
Conform datelor furnizate public de către STS, doar în perioada 20 iulie - 31 iulie au fost înregistrate la 112 peste 400 de mii de apeluri, din care peste 192 de mii au reprezentat „apeluri non-urgente”.
Reprezentanții Poliției nu au precizat câte din aceste apeluri „non-urgente” au fost farse.
Recent, Poliția Română a făcut un apel public pentru încetarea alertelor false la 112.
„Dacă sunteți copii, nu vă jucați cu 112! Poate alți copii, în același timp, au nevoie urgentă ca cineva să ajungă la ei! Dacă sunteți părinți, învățați-i pe cei mici la ce se folosește 112”, a declarat Adina Maftei, comunicatorul instituției.
Redactor: Mihnea Lazăr