Planul secret al lui Putin de „deromânizare” a Republicii Moldova și transformare a țării într-un „satelit” al Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
Presidents of Russia and Moldova hold video conference meeting
Vladimir Putin într-o teleconferință cu fostul președinte moldovean, Igor Dodon, septembrie 2020. Foto: Profimedia Images

Unul dintre obiectivele strategice ale Rusiei îl reprezintă „deromânizarea” Republicii Moldova și transformarea acestei țări într-un „satelit” al Moscovei, conform unui plan adoptat de Vladimir Putin încă din toamna anului 2021. Conform documentului, intitulat ”Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”, și intrat în posesia mai multe organizații de presă, precum Süddeutsche Zeitung, Yahoo News sau The Dossier Center, planul Moscovei are setate obiective pe termen scurt, mediu și lung cu scopul final de „rusificare” forțată a Moldovei și transformare a republicii într-un stat complet dependent de Rusia.

Obiectivele pe termen scurt (care urmau a fi atinse până în 2022) includeau „neutralizarea” oricăror acțiuni prin care guvernul de la Chișinău încearcă demilitarizarea Transnistriei și evacuarea trupelor rusești din regiune.

Luna trecută, noul premier al Republicii Moldova a cerut exact acest lucru: demilitarizarea Transnistriei și evacuarea trupelor Moscovei.

Concomitent, Moscova și-a propus crearea, în paralel, a unor organizații non-guvernamentale care să promoveze „relațiilor ruso-moldovenești” și deschiderea unui consulat general al Federației Ruse în „capitala” Găgăuziei, Comrat.

Obiectivul pe termen mediu propus de Vladimir Putin a fi atins până în 2025 , îl reprezintă „crearea unui curent favorabil de opinie față de Rusia în rândul elitelor moldovenești”.

Unul dintr scopurile - neatinse însă de Kremlin - l-a reprezentat creșterea influenței publicațiilor media rusești pe teritoriul Republicii Moldova și împiedicarea autorităților de la Chișinău de interzicere a canalelor media pro-Kremlin. La sfârșitul anului trecut, însă, 6 posturi de televiziune de propagandă rusă au fost interzise în Republica Moldova.

În paralel, Moscova trebuie să prevină „românizarea” Moldovei și să asigure conservarea educației și a învățământului în limba rusă.

Recent, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au făcut scandal în Parlamentul Republicii Moldova în cadrul dezbaterilor la un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din Constituție cu „limba română”.

Unul din obiectivele pe termen lung al Moscovei este ca, până în 2030, Moldova să fie „forțată” să adere la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și Uniunea Economică Eurasiatică - ambele aflate sub controlul Kremlinului.

Alt obiectiv pe termen lung este ca limba rusă să devină „lingua franca”, adică principala limbă „de circulație internațională” folosită de către locuitorii Republicii Moldova.

În toată această perioadă, Rusia va acționa continuu împotriva creșterii influenței NATO, a UE ori a SUA în Republica Moldova, concomitent cu creșterea dependenței energetice a țării față de importurile de gaze, în special, care să fie folosite ca instrument de exercitarea a influenței economice față de Chișinău.

Zilele trecute, autoritățile de la Chișinău au anunțat dejucarea unui plan organizat de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova. Șeful Inspectoratului General al poliției moldovene, Viorel Cernăuțeanu, a comunicat, într-o conferință de presă, că s-a reușit destructurarea unei rețele alcătuite din „10 grupe a câte 5-10 persoane”, racolate „din rândul celor cu antecedente penale și sportivilor”, rețea coordonată de un agent al serviciilor secrete ruse.

Editor : Alexandru Rotaru | Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
elevi care raspund la ora de curs la scoala
Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului