Peste 800.000 de români poartă numele Sfântului Nicolae, serbându-şi, miercuri, onomastica. De asemenea, peste 22.000 de români cu numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestora sunt născuţi în această zi.
Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 809.233 de români poartă numele Sfântului Nicolae. Dintre aceştia, 290.205 sunt femei, iar 519.028 sunt bărbaţi.
De departe cele mai populare nume sunt Nicolae şi Nicoleta, însă există şi foarte multe derivate ale acestora, începând cu Niculina (peste 47.500 de românce) sau Neculai şi chiar Niky (10 femei) sau Nic ori Culae.
De asemenea, peste 22.000 de români îşi serbează miercuri atât onomastica, cât şi ziua de naştere. Astfel, 9.959 de femei şi 12.190 de bărbaţi născuţi în ziua de 6 decembrie au fost botezaţi după Sfântul Nicolae.
Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.
Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli.
În luna octombrie a acestui an, arheologii din Turcia au anunțat că au descoperit un mormânt aproape intact a ceea ce par a fi osemintele sfântului Nicolae, într-o biserică din Antalia.
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Ce cadouri nu este bine să oferim de Sfântul Nicolae
Tradiții de Moș Nicolae în Europa. Ce trebuie să facă fetele necăsătorite